Runderezel
Een van de meest smaakvolle stukken rund die ik ooit gegeten heb.
De ezel, ook wel liesstuk genoemd, wordt ‘tri-tip’ in het Engels genoemd. Dat komt doordat je in de ezel eigenlijk 3 stukken kan zien. De richting van de vezels loopt namelijk niet allemaal dezelfde kant op maar in drie verschillende richtingen. Bij het aansnijden moet je hier goed op letten, als je mooi tegen de draad in plakken zo dik als een 2-euromunt snijdt, zal het mals en erg lekker zijn. Het liefst dus in dunnere plakken dan op de foto.
Qua structuur lijkt het een beetje op rosbief: het heeft wel een beetje draad en je moet er dus een beetje op kauwen. Ook mag het lekker rood gegeten worden. De smaak die je ervoor terugkrijgt, is het lekkerste dat je ooit gehad hebt.
Totale tijd:
2 minutes + 1 Hour
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 4 a 5 personen 4 a 5 personen
- 1 1 portie koffie rub (op basis van 1 el 1 el zout)
- 1 1 runderezel, ongeveer 1 kg 1 kg
Bereiding
- Strooi royaal de koffie rub op de ezel en prepareer de BBQ voor indirect roken op 107 107 °C.
- Leg de ezel op de BBQ en gaar tot 50 50 °C.
- Als je het lekker vindt, kan je wat rookhout op de kolen gooien, bijvoorbeeld appel of kers voor iets zoeter, of voor iets hartiger en sterker eiken- of beukenhout. In Amerika gebruiken ze ook wel hickory of pecan, maar dat is in Europa moeilijker te krijgen.
- Laat de ezel in aluminiumfolie rusten als hij 50 50 °C bereikt heeft.
- Toen wij dit maakten, waren we ook bezig om nog wat picanha te maken. Deze duurde echter iets langer dan gepland waardoor de ezel een uurtje heeft gerust bij ons. Wij hebben hem daarom in aluminiumfolie en daaromheen een badhanddoek laten rusten. Uiteindelijk was hij echt perfect geworden, heel mooi rosé van binnen en hartstikke sappig.
- Als je hem (lang) hebt laten rusten, kun je hem vlak voor het opdienen eventueel nog kort keihard afgrillen voor een mooie korst. Op de BBQ, of gewoon in de koekenpan met een klontje boter.