Dé appeltaart
Toen ik vroeger jarig was, mocht ik altijd twee taarten uitkiezen die mijn moeder dan ging bakken. Die keuze was altijd hetzelfde en altijd makkelijk én moeilijk… Het was appeltaart en iets anders… Dit is die appeltaart.
Totale tijd:
15 - 30 minutes + 45 minutes
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 1 taart 1 taart
Voor het deeg:
- 300 gr 300 gr bloem
- 180 gr 180 gr boter
- 150 gr 150 gr basterdsuiker
- 1 1 losgeklopt ei
- grote eetlepel citroenrasp (dr oetker), of 1 1 geraspte citroenschil
- snufje zout
- 2 2 verkruimelde beschuiten of 150 gr 150 gr amandelspijs
Voor de vulling:
Voorbereidingen
- Doe de rozijnen in een schaal en schenk hier genoeg sherry bij zodat de rozijnen helemaal onder staan. Laat dit lekker weken zodat de rozijnen de smaak op kunnen nemen.
Het deeg
- Doe de bloem, de boter, de basterdsuiker, de helft van het ei, de citroenrasp en het zout in een kom.
- Snijd de boter met 2 2 messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar tot een soepele deegbal.
- Beboter de springvorm.
- Druk ⅔ ⅔ van de deegbal gelijkmatig op de bodem en langs de zijwand van de vorm uit.
- Mijn moeder verkruimelt altijd twee beschuiten op de bodem, wij willen dit nog wel eens verruilen voor amandelspijs. Doe wat je lekker vindt! Het is de bedoeling dat dit het vocht opneemt van de appels zodat de bodem niet zompig, maar juist knapperig wordt en dat kan met allebei.
De vulling
- Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in schijfjes. Bestrooi tussendoor met citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren.
- Giet de rozijnen af.
- Meng de appels samen met de suiker, het kaneel en de rozijnen in een kom tot het mengsel goed verdeeld is.
- Leg hierna de appels voorzichtig op de bodem in de bakvorm totdat hij vol is.
De bovenkant van de taart
- Rol het achtergehouden deeg uit.
- Snijd er smalle repen van en leg de helft daarvan evenwijdig over de taart.
- Leg de andere er dwars overheen zodat het een ruitjes of vierkant netwerk wordt.
- Druk de uiteinden van de deegrepen op het deeg van de rand vast.
- Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei.
Het bakken
- Verwarm de oven voor op 200 200 °C.
- Schuif het rooster met de bakvorm zo in de oven, dat het midden van het deeg wat hoogte betreft in het midden in de oven komt.
- Controleer na zo’n 45 45 minuutjes hoe hij eruit ziet, waarschijnlijk onweerstaanbaar goudgeel-bruin.