De enige echte tiramisu
Er bestaan veel verschillende recepten voor tiramisu. Dit schijnt de enige echte te zijn. Ik weet niet of dat klopt, maar erg lekker is hij wel! Laat je niet misleiden door hoe simpel het recept is, dat doet niks af aan de smaak.
Totale tijd:
20 Minutes + 2 Hour
Ingrediënten voor 6 personen 6 personen
Bereiding
- Zet als eerste 450 ml 450 ml sterke koffie. In ons snelfiltermalingsapparaat ga ik uit van water voor 3 3 koppen maar met koffie voor 6 6 koppen om hem goed sterk te maken. Uit het espresso apparaat haal ik 4 4 espresso’s van 50 gr 50 gr op 19 gr 19 gr koffie en meng ik dat nog aan met 250 ml 250 ml water om op 450 ml 450 ml uit te komen. Speel hier een beetje mee.
- Splits de eieren. Je gebruikt alleen de dooiers. Voeg de suiker toe en klop tot een schuimige massa. Let op: als je de suiker toevoegt, moet je meteen gaan kloppen, anders ‘brandt’ de suiker in het eigeel en ontstaan onoplosbare kristallen.
- Als het eigeel met suiker een schuimige massa is, voeg je schep voor schep de mascarpone toe en klop je tot een soepele room ontstaat. Klop zachtjes en pas op dat je niet te lang klopt, want dan wordt het te dun en stijft de tiramisu niet meer op. Zet de room weg in de koelkast.
- Schenk de koffie in een ruime schaal en zoet hem met 3 3 dessertlepels suiker. Neem de helft van de savoiardi. Doop ze in de koffie en leg ze naast elkaar in een schaal, tot de bodem van de schaal helemaal bedekt is. Dit dopen doe je als volgt: eerst 1 1 seconde de harde kant van het koekje, dan 1 1 seconde de zachte kant en dan nog een keer 1 1 seconde aan de harde kant. Let op: als je normale lange vingers gebruikt moet je minder dopen, de savoiardi zijn wat dikker en kunnen langer geweekt worden.
- Pak de room uit de koelkast. Bedek de laag savoiardi met de helft van de room. Maak nogmaals een laag savoiardi gedoopt in koffie en schep daar de rest van de room overheen.
- Zeef de cacao in een mooie egale laag over de bovenkant. Zet de tiramisu minimaal 2 2 uur in de koelkast om op te laten stijven. Maar voor het beste resultaat maak je hem een dag van tevoren.
Buon appetito! :-).
PS: Het klopt dat in dit recept geen alcohol zit. Zo ongeveer iedereen in de Koesen kant van de familie is het hier niet mee eens, dus als zij komen eten doe je ook een shot glaasje kahlua en amaretto door de koffie.