Scroppino
In ons favoriete Italiaanse restaurant maakte de gastheer, Roberto, de scroppino’s altijd aan tafel en met de hand. We hebben dit vaak afgekeken, soms nam ik er ook gewoon twee… zoo lekker. Dan kwamen er weer verkopers aan de deur bij ze voor scroppinomachines, maar Roberto bleef het trouw met de hand doen. En terecht.
Helaas is het restaurant nu dicht, ze zijn met pensioen. Wij kunnen nergens meer scroppino’s bestellen, want wij zijn voor het leven verpest… Dus dan maar zelf maken.
Totale tijd:
5 minutes
Ingrediënten voor 1 cocktail 1 cocktail
- 3 3 bolletjes citroensorbet
- 20 ml 20 ml wodka (klein shotje)
- 35 ml 35 ml prosecco (groot shotje)
Een goede scroppino hoort dik te zijn, er moet een lepel bij, maar je moet hem nog wel, net aan, kunnen opdrinken. Het laatste beetje moet je uit het glas scheppen. In de meeste recepten gaat veel te veel prosecco, hierdoor wordt het meer een soep, maar het moet een dikke, luchtige consistentie hebben.
Ook belangrijk is om hele goede citroensorbet te nemen. We hebben het een keer gemaakt met citroensorbet van de Albert Heijn, maar waren niet overtuigd. Die van de Vomar was al een stuk beter. Vervolgens heb ik zelf onze eigen citroensorbet gemaakt en met dezelfde prosecco en wodka werd het meteen een top scroppino. Dus experimenteer hier lekker mee, of als je de tijd hebt, maak het zelf!
Bereiding
- Doe de drie bolletjes citroensorbet in een ronde mengkom en prak een beetje met een garde.
- Klop de wodka erdoorheen met een garde tot het één geheel is.
- Voeg nu de prosecco toe en klop het er weer doorheen.
- Schenk het in een glas.
Mocht het nou niet dik genoeg zijn, doe dan iets minder prosecco, mocht het nou juist té dik zijn, doe dan iets meer prosecco. Het gaat erom dat hij nog lekker dik is en je hem net aan kan drinken.