Basis gebakken ei
Ik houd erg van een gebakken ei, meestal op zondagochtend of in het weekend bij de lunch. Elke keer maken we hem weer anders, afhankelijk van wat we in huis hebben. Dit is het basisrecept waar het allemaal mee begint.
Totale tijd:
5 minutes + 5 minutes
Kookmethode:
Bakken
Ingrediënten voor 1 gebakken ei 1 gebakken ei
Bereiding
- Zet een koekenpan op hoog vuur op met een scheutje olijfolie.
- Smeer de broodjes in met boter.
- Leg, als de olie redelijk heet is, de ham of het spek in de pan zodat de hele bodem bedekt is en draai het vuur naar laag. De ham is niet alleen lekker, maar zorgt er ook voor dat je straks het ei makkelijker, zonder dat het kapot gaat, uit de pan kan halen.
- Verspreid nu de 3 3 eieren over de pan. Maak het eiwit met een spatel een beetje stuk door er voorzichtig in te roeren, zodat het goed uitvloeit tot een grote dunnere massa die gelijkmatig is. Dit is erg belangrijk om het perfecte ei te kunnen bakken, omdat je anders deels een dunne laag eiwit hebt die snel gaar is en deels een dikkere laag die langer nodig heeft om gaar te worden, waardoor de dunnere laag uitgedroogd raakt.
- Laat het ei doorgaren totdat het eiwit vast is geworden.
- Steek nu, met een spatel, het ei los door onder de ham over de bodem van de pan te schrapen. Wanneer het ei los is en je het kan bewegen in de pan, schuif je het voorzichtig over je broodjes op het bord. Breng op smaak met zout en peper, vooral op de hele eierdooier.