Ingrediënten voor 500 gram kip 500 gram kip
Voor de marinade deel 1:
- 500 gr 500 gr kippendijfilet
- 4 4 tenen knoflook
- 1 1 stuk gember zo groot als een flinke duim
- sap van 1 1 citroen
- 1 1 jalapeno met zaadjes
- 4 gr 4 gr zout
Voor de marinade deel 2:
- 75 gr 75 gr (of 4 el 4 el) griekse of volle yoghurt
- 55 gr 55 gr (of 4 el 4 el) mosterdolie
- 1 el 1 el Kashmiri red chilipoeder (optioneel)
- 1 tl 1 tl korianderpoeder
- 1 tl 1 tl komijnpoeder
- 1 tl 1 tl kaneelpoeder
- een paar draadjes saffraan
Marinade deel 1 1
- In het recept dat ik van mijn collega heb gekregen staat dat ze in India de kippendijfilet nooit in blokjes snijden. Ze laten ze altijd helemaal heel, omdat het dan niet uitdroogt. Dus laat ze heel, of snijd ze maximaal door de helft. Ook gebruiken ze nooit het vel, dus als je nog vel op de dij hebt, moet je die verwijderen.
- Pel de knoflook, schil de gember, doe het samen met het sap van de citroen, de jalapeno en het zout in de blender en blend het tot een fijne puree. Wrijf de kip ermee in.
- Dek af met wat huishoudfolie en laat 2 2 uur in de koelkast marineren.
Marinade deel 2 2
- Meng na twee uur de ingrediënten voor marinade deel 2 2 in een kom. De Kashmiri red chilipoeder is rood en geeft een mooie rode kleur aan de kip. In restaurants geven ze de kleur vaak met kleurstof, maar dat is minder goed, dus als je het aan kan gebruik dan het chilipoeder. Op mijn verjaardag doe ik kleurstof, omdat er ook al flink wat chilipoeder in de saus gaat en ik bang ben dat het anders te heet wordt. Met de kleurstof proef je wel de pit, maar kunnen mensen het nog wel eten. Van mij mag hij nog wel iets heter, dus ik gebruik normaal wel altijd het chilipoeder. In het oorspronkelijke recept gaat echter 2 el 2 el chilipoeder. Dus als je het pittig wilt, verdubbel dat gerust.
- Voor de yoghurt is het belangrijk dat hij dik is, dus Griekse yoghurt, of bijvoorbeeld volle Boerenland yoghurt.
- Nadat de marinade goed gemengd is, gaan we de kip toevoegen. Door het zout van de eerste marinade is er al wat vocht uit de kip getrokken. Daarom moet je niet de zak of bak met kip gewoon in de tweede marinade erbij gooien, want dan wordt het te waterig. Pak dus de stukken kip stuk voor stuk uit de zak of bak en doe ze in de yoghurtmarinade.
- Vervolgens trek ik het vacuüm en laat ik het een nachtje marineren. Maar dek het gerust af met huishoudfolie als je geen vacumeermachine hebt.
- Als je die tijd niet hebt, kun je de kip nu ook direct al afgrillen.
Afgrillen
De kip is de kip niet als hij niet gegrild is. Dit geeft er een mooie smokey BBQ smaak aan, zoals ze in India in een tandoor doen.
- Verwarm de BBQ voor direct grillen (300+ graden) en leg de stukken kip op de BBQ.
- Als je de kip in een curry gebruikt en hij daar nog even door gaart, hoef je de kip niet helemaal gaar te grillen. Als je hem los gebruikt, zorg dan dat hij zeker gaar is. Dit doe je door hem heet dicht te schroeien. Als hij dan nog niet helemaal gaar is, kun je hem indirect doorgaren.
Je kan het zo eten, maar beter nog als boterkip.