Chocoladeijs
Ik ben gek op chocolade en dit ijs is werkelijk de chocoladehemel op aarde. Dit is de perfecte balans tussen romig, bitter en zoet. Tabasco komt misschien een beetje raar over, maar met een paar druppeltjes versterk je de chocolade nog nét even iets extra.
Totale tijd:
10 minutes + 1 Hour
Ingrediënten voor 1 bak 1 bak
- 250 ml 250 ml volle melk
- 250 ml 250 ml slagroom
- 100 gr 100 gr suiker
- 3 3 eierdooiers
- 15 gr 15 gr cacaopoeder
- 200 gr 200 gr pure chocolade, druppels (callets), bv ‘Callebaut 811’ 54.5%, of als je puurder wilt 67%
- klein snufje zout
- paar druppels tabasco
In onze zoektocht naar het beste chocoladeijs hebben we veel geslaagde en minder geslaagde pogingen gedaan.
Door niet de juiste chocolade te gebruiken kan het korrelig worden. Met teveel slagroom wordt het wel romig, maar gaat de pure chocolade smaak weg. Met te weinig slagroom wordt het weer bitter. De verhouding waar we uiteindelijk op uit zijn gekomen is voor ons de perfecte balans tussen chocolade, room, bitter, zout, zoet en ja, ook een hint van pittig.
Nog wat over de chocolade, we hebben het geprobeerd met repen die je in kleine stukken snijdt. Vervolgens doe je dan de stukjes bij het mengsel, of je verwamt dit eerst au-bain-marie, maar geen van deze technieken kan op tegen ‘chocolade druppels’, zoals bijvoorbeeld het merk Callebaut ze maakt. De druppels zijn, zoals de naam verklapt, kleine ronde druppels. Het mooie is dat deze makkelijk smelten tot een mooie massa. Geen korrelige structuur meer. Je hebt ze in verschillende gradaties van vloeibaarheid, de meest vloeibare is bedoelt om te spuiten als versiering, de meest vaste voor bijvoorbeeld taart bekleding. Voor ijs gebruik je het beste de gemiddelde vloeibaarheid.
Bereiding
- Breng de melk, slagroom en de helft van de suiker aan de kook.
- Klop, als het melkmengsel bijna kookt, de eierdooiers los in een kom en meng met de rest van de suiker en het cacaopoeder.
- Giet als het melkmengsel kookt, de helft al roerend bij het eimengsel en meng tot een homogene massa.
- Voeg weer toe aan de pan en verwarm op laag vuur al roerend tot 85 85 °C.
- Haal de pan van het vuur en giet het door een fijne zeef bij de chocolade druppels.
- Roer met een garde totdat de drupppels gesmolten zijn en je een homogene massa hebt.
- Breng op smaakt met een klein(!) snufje zout en eventueel een paar (circa 5, naar smaak) druppels tabasco. De tabasco haalt de smaak van de chocolade nog nét een beetje extra op. Het idee is dat je denkt: “Zit er nou iets pittigs in?”, zonder dat het pittig wordt.
- Laat het mengsel een beetje afkoelen en draai het tot ijs.