Vanilleijs
Als je dit vanilleijs hebt geproefd, wil je nooit meer uit de supermarkt. Probeer een zo goed mogelijke kwaliteit vanillestokje te krijgen, dan heb je echt genoeg aan een half stokje. Voor het melkpoeder gebruik ik gewoon het poeder dat je door je koffie kunt roeren.
Totale tijd:
45 minutes + 1 Hour
Ingrediënten voor ½ liter ijs ½ liter ijs
- 385 gr 385 gr volle melk
- 25 gr 25 gr melkpoeder
- 85 gr 85 gr suiker
- ½ gr ½ gr zout
- ½ ½ vanillestokje
- 40 gr 40 gr slagroom
- 55 gr 55 gr eierdooier (hier heb je circa 3 3 à 4 4 eieren voor nodig)
- 10 gr 10 gr druivensuiker
Benodigdheden:
- keukenthermometer
- ijsmachine
Bereiding
- Weeg de volle melk af in een steelpannetje.
- Meng het melkpoeder met de suiker en het zout en roer met een garde door de melk. Let goed op dat alle klontjes eruit zijn.
- Snijd het halve vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk.
- Verwarm de melk tot 60 60 - 70 70 °C. Je hoeft niet te roeren, want dan verdampt er teveel vocht. Let op dat de melk niet gaat koken!
- Weeg de slagroom af in een vuurvaste kom (liever geen plastic) die groot genoeg is om straks de hele ijscompositie te bevatten en zet in een bak of in de gootsteen met ijskoud water.
- Weeg de eierdooiers af. Doe dit 1 1 voor 1, want het is natuurlijk nooit perfect 55 55 gram. Het kan dus zijn dat je 1 1 eierdooier los moet kloppen en een beetje bij het geheel moet lepelen.
- Meng de eierdooiers met de druivensuiker en klop dit in de mixer tot het schuimig en lichtgeel is.
- Verwarm ondertussen het melkmengsel opnieuw, ditmaal tot 85 85 °C. Giet een kwart hiervan bij de opgeklopte eierdooiers en roer met een garde goed door. Het doel hiervan is om de dooiers langzaam te verwarmen zonder dat ze gaan stollen, want dan krijg je stukjes in je ijs.
- Giet terug bij het melkmengsel en verwarm weer tot 85 85 °C, deze keer wel al roerend.
- Haal van het vuur en giet bij de slagroom. Let op dat de kom niet zodanig diep in het water zakt dat er water in loopt.
- Laat het mengsel in de koudwaterbak afkoelen tot kamertemperatuur. Vis het vanillestokje eruit en draai in de ijsmachine tot ijs.