Griesmeelpudding
Dit is echt jeugdsentiment: zondags bij mijn opa en oma eten en dan stond het pannetje griesmeelpudding al buiten af te koelen. Mijn opa keek dan altijd al met een smulgezicht of ik het doorhad…
Totale tijd:
2 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
Koken
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
Voor de frambozensaus:
- 100 ml 100 ml water
- 100 gr 100 gr suiker (en eventueel nog extra als je frambozen niet heel zoet zijn)
- schil van een ¼ ¼ sinaasappel
- schil van een ¼ ¼ citroen
- sap van ½ ½ citroen
- ½ ½ vanillestokje
- 200 gr 200 gr frambozen (vers of diepvries)
- 50 ml 50 ml rode wijn
- eventueel maizena
Voor de griesmeel:
- 1 liter 1 liter melk
- 100 gr 100 gr griesmeel
- 1 1 zakje vanillesuiker
- 75 gr 75 gr suiker
- snufje zout
Bereiding van de frambozensaus
- We gaan eerst een siroop maken. Meng hiervoor in een steelpan het water en de suiker.
- Borstel de schil van de sinaasappel en citroen schoon en schil met een dunschiller een kwart van de schil af. Doe dit zo dun mogelijk. Voeg toe aan de siroop.
- Snijd de helft van een vanillestokje af, snijd doormidden en schraap het merg eruit. Voeg samen met het stokje toe aan de siroop.
- Breng de siroop aan de kook en laat 5 5 minuten zachtjes koken. Giet door een zeef en laat afkoelen.
- Pureer de frambozen met 50 ml 50 ml van de siroop. Als je diepvriesframbozen gebruikt, kun je ze eerst verwarmen in een pannetje om ze te ontdooien.
- Breng de frambozenpuree aan de kook met de rode wijn en laat 1 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met het sap van een halve citroen en eventueel nog meer van de siroop of suiker als je de saus niet zoet genoeg vindt.
- Wrijf de saus door een fijne zeef en laat afkoelen. Als de saus warm is, is hij waarschijnlijk nog vrij dun, maar door het afkoelen wordt hij dikker. Vind je hem dan alsnog te dun, breng de saus dan opnieuw aan de kook. Maak een papje van een dessertlepel maizena met koud water en roer dit door de saus tot hij dikker wordt.
Bereiding van de griesmeelpudding
- Breng de melk aan de kook.
- Voeg de griesmeel rustig en al roerend erbij, anders krijg je klonten.
- Voeg de vanillesuiker, suiker en het snufje zout toe.
- Blijf al roerend zachtjes doorkoken tot het dikker wordt, dit duurt ongeveer 5 5 à 10 10 minuten, afhankelijk van hoe dik je de pudding wilt.
- Spoel een schaal om met koud water en schep de pudding erin. Bedek met plastic folie om te voorkomen dat er een vel ontstaat.
- Laat even afkoelen, zet hem dan buiten als het koud genoeg is, of anders in de koelkast om stevig te worden, minimaal 3 3 uur.
Tips
- In dit recept serveren we de griesmeelpudding met frambozensaus, maar je kan hem natuurlijk ook met een aardbeien- of blauwe bessensaus serveren en met wat rood fruit. Hoewel ik het ‘plain’ ook gewoon lekker vind.
- Op de foto lijkt de pudding wel erg op een commerciele pudding… dat klopt. Koop een commerciele pudding en bewaar de plastic vorm. Deze is perfect om je pudding in te gieten!