Lava cakejes
Wat is er nou beter dan een superzacht chocoladecakeje? Mij mag je er ’s nachts voor wakker maken!
Totale tijd:
5 - 15 minutes + 15 minutes
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 100 gr 100 gr pure chocolade
- 100 gr 100 gr ongezouten roomboter plus extra om in te vetten
- 2 2 eieren
- 2 2 eierdooiers
- 100 gr 100 gr suiker
- 100 gr 100 gr patentbloem
- 1 1 snufje zout
Benodigdheden:
- 4 4 ramekin-bakjes
- aluminiumfolie
- cacaopoeder
Dit recept is niet moeilijk, maar het is wel even experimenteren met welke baktijd je het smeuïgste resultaat krijgt. Ik raad aan om ze de eerste keer dus per stuk af te bakken, zodat je kunt testen welke tijd voor jouw oven het beste is: ze moeten net aan stevig genoeg zijn om ze uit het bakje te kunnen tillen, maar de binnenkant wil je nog zo vloeibaar mogelijk houden.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 180 °C.
- Vet de ramekins in met wat boter. Scheur een stuk aluminiumfolie af en vouw hier een strip van die stevig genoeg is om je lava cakeje straks gemakkelijk uit de ramekin te halen. Leg de strip folie in de vormpjes en bestuif ze met wat cacoapoeder.
- Smelt de boter en chocolade samen o bain marie. Als de chocolade helemaal gesmolten en glad is laat je hem 10 10 minuten afkoelen.
- Klop ondertussen met een mixer de eieren, eierdooiers en suiker tot een luchtig lichtgeel mengsel. Spatel de chocolade er door. Doe dit beetje bij beetje, zodat je de eieren niet per ongeluk verwarmt en daardoor gestolde stukjes krijgt.
- Zeef de bloem boven het beslag en spatel deze er door.
- Vul de ramekins voor driekwart met het beslag en zet ze tussen de 12 12 en 15 15 min in de oven. Voor onze oven was 12 12 minuten en 10 10 seconden perfect, maar zoals ik al schreef in de introductie: de baktijd kan per oven verschillen, dus experimenteer hiermee!
- Als het lava cakeje gerezen is en de bovenzijde net aan droog is, is hij goed.
- Haal het lava cakeje aan de aluminiumstrip uit de ramekin – voorzichtig, want als het goed is, is het cakeje nog flink zacht! Serveer met wat slagroom, rood fruit of een bolletje ijs.