Yuzu-mascarpone ijs
Onlangs waren we uit eten bij Yamazato, een restaurant met een Michelin-ster in hotel Okura in Amsterdam. Als toetje kregen we onder andere yuzu-mascarpone ijs. Dat was zó lekker, dat moest ik thuis zelf proberen na te maken. Ik moet zeggen: dat is met dit recept behoorlijk goed gelukt!
Totale tijd:
5 - 15 minutes + 30 minutes
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 140 ml 140 ml volle melk
- 1 1 vanillestokje
- 250 gr 250 gr mascarpone
- 2 2 eieren
- 65 gr 65 gr poedersuiker
- 1 1 à 2 el 2 el yuzusap (te verkrijgen bij Aziatische toko’s)
- 1 1 klein snufje zout
Bereiding
- Verwarm de melk zachtjes tot het kookpunt.
- Splits ondertussen het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit.
- Haal de melk van het vuur en voeg het vanillestokje en de zaadjes toe. Laat een half uurtje trekken en afkoelen.
- Haal het vanillestokje uit de melk en roer de mascarpone erdoor.
- Splits de eieren. Klop het eigeel met de poedersuiker tot een romige, lichtgele massa. Roer het melk-mascarpone mengsel erdoor.
- Klop het eiwit stijf, tot je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eruit valt. Spatel dit voorzichtig door het melk-mascarpone mengsel, zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft zitten.
- Voeg een snufje zout en ongeveer een dessertlepel yuzusap toe. Roer goed door en proef. Voeg naar smaak nog meer yuzusap toe, maar doe dit beetje voor beetje. De smaken moeten mooi in balans zijn, romig en een beetje fris. De yuzu moet niet gaan overheersen.
- Draai in de ijsmachine tot ijs.