Ingrediënten voor 4 tot 6 personen 4 tot 6 personen
- 800 gr 800 gr zalmfilet
Voor de pekel:
- 1.5 el 1.5 el bruine basterdsuiker
- 1 el 1 el zout
- 1 el 1 el bourbon
- 2 tl 2 tl citroenschil (+/- 2 2 citroenen)
- 2 tl 2 tl sinaasappelschil (+/- 1 1 grote of 2 2 kleine)
- 1 tl 1 tl zwarte peper
Voorbereiding
- Mix de ingrediënten voor de pekel, smeer de zalm ermee in, vacumeer en laat 12 12 uur in de koelkast marineren.
- Haal de zalm na de 12 12 uur uit de koelkast en spoel af onder de kraan. Dep vervolgens droog.
- Leg de droge zalm met vel naar beneden op een bord of schaal en smeer de vleeskant in met een mix van 1 el 1 el olijfolie en 1 el 1 el bourbon.
- Laat de zalm onbedekt zo’n 2 2 uur in de koelkast drogen tot hij begint te glanzen.
Bereiding
- Verwarm de BBQ voor indirect roken op 100 100 °C.
- Voeg rookhout toe aan de BBQ, bijvoorbeeld appel, kersen, eiken of beuken. Fruithout is wat zoeter, eiken of beuken wat sterker.
- Leg de zalm indirect (niet boven vuur) en met de huid naar beneden op de BBQ.
- Wanneer het eiwit zichtbaar wordt aan de buitenkant is de zalm klaar.
Serveren
Lekker met bijvoorbeeld Groenten uit de Oven of een Salade met venkel en sinaasappel.