Hertenbiefstukjes met eekhoorntjesbrood
Afgelopen weekend was ik met Jenny uit eten in Haarlem. Als hoofdgerecht kregen we hertenbiefstuk met eekhoorntjesbroodsaus (“Entrecotes de cerf aux cepes”), erg lekker en ik hoop dat dit enigzins in de buurt komt.
Totale tijd:
20 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Bakken
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 4 4 hertenbiefstukjes van circa 160 gr 160 gr
- peper en zout
- 2 el 2 el boter
Voor de saus:
- 1 1 sjalot, fijngehakt
- 2 el 2 el boter
- 1.5 dl 1.5 dl witte wijn
- 2 dl 2 dl wildfond
- 400 gr 400 gr eekhoorntjesbrood, schoongemaakt en in plakjes gesneden
- ½ dl ½ dl kookroom
- fijngesneden bieslook
Voorbereiding
- Verwarm de oven op 180 180 °C.
De saus
Maak eerst de saus:
- Laat het sjalotje smelten in 1 el 1 el boter, zonder kleuren.
- Blus met de witte wijn en laat voor de helft inkoken.
- Voeg de wildfond toe en 1 el 1 el fijngehakt eekhoorntjesbrood.
- Laat 5 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
- Giet door de zeef en laat tot ⅓ ⅓ inkoken.
- Voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte.
- Kruid met peper en zout.
- Houd warm.
De biefstuk
Maak nu de biefstuk klaar:
- Kruid de biefstukjes met peper en zout.
- Bak ze aan beide kanten kort aan in de hete bakboter op een hoog vuur om dicht te schroeien.
- Schuif ze dan gedurende 8 8 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat ondertussen het overblijvende eekhoorntjesbrood bakken in de rest van de boter.
- Kruid met peper en zout en meng door de saus.
- Laat nog even sudderen.
Serveertips
Schik het vlees op warme borden en overgiet met de eekhoorntjesbroodsaus. Bestrooi met fijngesneden bieslook.