Gevlinderde kip
Na alle manieren geprobeerd te hebben bereid ik kip van de BBQ bijna nooit meer anders dan zo. Ik vlinder hem en rooster hem direct boven het vuur, daardoor krijgt hij echt die BBQ grillsmaak. Door de kip te vlinderen wordt hij overal gelijk gaar en blijft hij overal sappig. Best. Chicken. Ever.
Totale tijd:
5 minutes + 1 Hour
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 1 1 hele biologische kip
- klein beetje zonnebloemolie of olijfolie
Voor de rub:
- ½ el ½ el AP Rub
- ½ el ½ el gedroogde rozemarijn
- ½ el ½ el chilivlokken
- ½ tl ½ tl paprikapoeder
Mijn kip rooster ik altijd direct af op de BBQ, dus gewoon recht boven de kolen en de vlammen, maar wel op een lage temperatuur en een grote afstand. Hierdoor krijg je dat de kip langzaam op temperatuur komt en een klein beetje vet gaat druipen. Dit vet druipt weer op de kolen wat rook veroorzaakt en die typische BBQ smaak geeft aan de kip. Echt de beste manier. Zet je BBQ niet te hoog, want dan gaat de kip alleen maar verbranden.
Zelf zet ik de BBQ meestal tussen de 100 100 en 120 120 °C. Waarbij je bij 120 120 een wat betere karamellisatie krijgt, en bij 100 100 wordt hij iets sappiger, dus ergens rond deze temperatuur is perfect. Het luistert niet zo heel nauw. Het gaat erom dat de kip in de lies uiteindelijk 75 75 °C wordt.
Zorg wel voor goede kip, ik haal altijd de beste kip die ik kan krijgen bij de poelier, of Nederlandse “Boerderijkip” of een Franse 3-sterren kip. Deze kippen hebben veel smaak en blijven super sappig. Goede kwaliteit goes a long way.
Bereiding
- Verwarm de BBQ tussen de 100 100 en 120 120 °C.
- Vlinder de kip.
- Smeer de kip in met een klein beetje olie zodat de rub blijft plakken en doe de rub op de kip.
- Leg de kip op de BBQ met het vlees naar boven.
- Kijk nu na een minuut of 30 30 hoe het ermee gaat. Als de onderkant mooi gekaramelliseerd is, of als de temperatuur in de lies van de kip 70 70 °C is, draai je de kip om en bak je het huidje mooi bruin.
- Mocht de BBQ wat lager staan, kan het zijn dat de onderkant nog niet helemaal gekaramelliseerd is, maar hij in de lies wel al 70 70 °C is. Gooi de BBQ dan gewoon wat hoger, tot 150 150 °C, en bak hem dan nog even op de huid af.
- Mocht de onderkant nou al gekaramelliseerd zijn, maar de kip nog lang niet gaar, draai hem dan op de huidkant. Als die mooi is, draai hem weer met de huid naar boven totdat hij op temperatuur is. Eventueel kun je hem in dit geval ook indirect afgaren.
- Rooster de kip tot hij in de lies 75 75 °C is.
- Laat even rusten en snijd aan.