Rendang van de BBQ
Dit is de rendang van Huub die hij met PitmasterX maakte. Een klassieke curry uit de Indonesische keuken, maar dan met een BBQ twist.
Door het vlees eerst op de BBQ te roken en vervolgens te grillen krijg je een hele mooie diepe smaak in de rendang. Maar als je geen zin hebt om het op de BBQ te doen, kan je het vlees ook bakken in de pan en vervolgens in de oven laten garen.
Totale tijd:
1 hour + More than 3 hours
Kookmethode:
Stoven, BBQ
Ingrediënten voor 5 personen 5 personen
- 1 kg 1 kg rundvlees (riblappen), of shortribs (klapstuk/pianostuk met ribben)
Voor de boemboe:
-
20 gr 20 gr knoflook
-
150 gr 150 gr ui
-
50 gr 50 gr rode peper
-
20 gr 20 gr kemirinoten
-
20 gr 20 gr citroengras
-
20 gr 20 gr verse gember
-
20 gr 20 gr verse laos
-
25 ml 25 ml zonnebloemolie (in de boemboe)
-
125 ml 125 ml zonnebloemolie (om de boemboe te bakken)
-
2 2 citroenblad (daun djeruk purut)
-
1 1 salamblad (daun salam)
-
1 1 klein stukje verse turmeric
-
1 1 kaneel stokje
Voor de kruidenmix:
- 5 gr 5 gr zwarte peper
- 5 gr 5 gr korianderzaad
- 5 gr 5 gr komijnzaad
- 12.5 gr 12.5 gr zout
Voor de saus:
- 2 2 tenen knoflook
- ½ el ½ el trassi
- 25 gr 25 gr palmsuiker
- 100 ml 100 ml kokoscrème
- 150 ml 150 ml kokosmelk
- 10 gr 10 gr kokosrasp
Boemboe voorbereiding
- Verhit een wok zonder olie op hoog vuur tot hij heet is.
- Gooi de hele rode pepers in de wok en bak ze even aan, haal eruit.
- Gooi de knoflooktenen erin met schil en al en bak ze even aan, haal eruit en pel.
- Gooi de hele kemiri noten erin, bak ze even aan, haal eruit.
- Snijd de uien in kwart ringen, bak ze aan, haal eruit.
- Gooi het citroengras met de laos en gember erin, ongeschild, grove stukken, haal eruit.
- Gooi vervolgens de kruidenmix in de wok (peper, korianderzaad, komijnzaad en zout) en bak even aan. Maal nu in een koffiemolen of in een vijzel fijn. Houd apart.
Boemboe
- Begin met de 25 ml 25 ml zonnebloemolie in de blender, pel de knoflook en voeg samen met de rode peper en kemiri noten toe. Maal fijn.
- Verhit de rest van de olie voor de boemboe in de wok en voeg het geblende mengsel toe en bak voor een paar minuutjes.
- Voeg nu de uien, citroengras, gember, laos, citroenblad, salamblad, turmeric en het kaneelstokje toe.
- Bak al roerend voor 5 5 minuten. De boemboe zal nu donkerder worden.
Rendang
- Rook het rund tot een half uurtje op de BBQ van 110 110 °C om er wat rooksmaak aan te geven.
- Snijd het vlees nu in grove plakken (zo’n 2 cm 2 cm dik) en gril rondom aan om zoveel mogelijk oppervlak met grillsmaak te maken.
- Snijd het vlees vervolgens in flinke blokken en besprenkel het vlees met de droge kruiden die je apart hebt gehouden.
- Laat de temperatuur van de BBQ nu zakken tot 110 110 °C.
- Zet een Dutch oven in de BBQ en voeg het vlees en de boemboe toe en roer door.
- Snijd de 2 2 tenen knoflook fijn en voeg toe.
- Voeg de trassi naar smaak, palmsuiker, de kokoscrème en kokosmelk toe.
- Laat het nu met de deksel erop en in de BBQ van 110 110 °C zo’n 3 3 tot 4 4 uur stoven tot het vlees uit elkaar valt (maar nog net een beetje bite heeft).
- Voeg een half uurtje voor het klaar is de kokosrasp toe en laat eventueel zonder deksel doorsudderen als de saus wat dikker mag.
- Schep nu de meeste olie van de bovenkant, filter het met een koffiefilter en bewaar dit. Je hebt nu de meest waanzinige olie om van alles in te bakken.
TIP: Lekker met nasi goreng en zoetzure komkommer.