Ingrediënten voor 6 personen 6 personen
- 1 1 steranijs
- 1 liter 1 liter kokosmelk (santen)
- 6 6 sjalotten
- 3 3 teentjes knoflook
- 5 5 lomboks (rode pepers)
- 3 cm 3 cm verse gember
- 2 cm 2 cm verse laoswortel
- 3 cm 3 cm verse kurkumawortel
- 1 1 kruidnagel
- 1 tl 1 tl komijnpoeder
- 4 tl 4 tl korianderpoeder
- 1 1 stengel citroengras
- 2 2 blaadjes citroenblad (daun djeruk purut)
- 1 kg 1 kg sukadelappen
- ½ tl ½ tl asem (tamarinde), zo’n groot hard blok
- 125 gr 125 gr kokosrasp
- 10 gr 10 gr zout
Rendang
- Kook de steranijs circa 10 10 minuten in een laagje kokosmelk, zodat de steranijs bedekt is (ongeveer 300 ml 300 ml).
- Pel de sjalotjes en knoflook en schil de gember en curcuma.
- Snijd de sjalotjes, knoflook, gember, curcuma, laos en lomboks in stukjes.
- Stamp de kruidnagel fijn in een vijzel.
- Verwijder de steranijs uit de kokosmelk.
- Maal de sjalotjes, knoflook, gember, curcuma, laos, lomboks, kruidnagel, komijnpoeder, korianderpoeder, zout en een flinke scheut kokosmelk fijn in de keukenmachine. Verhit een laag zonnebloemolie in een braadpan en fruit het kruidenmengsel.
- Kneus de stengel citroengras en leg er een knoop in, snijd de uiteinden eraf.
- Voeg de stengel citroengras en de limoenbladeren toe. Zodra de geuren vrijkomen voeg je de steranijs-kokosmelk en eventueel andere resterende kokosmelk toe. Laat circa 10 10 minuten sudderen totdat de kokosmelk is ingedikt en je een mooie consistentie van de saus hebt.
- Snijd ondertussen het rundvlees in stukken en voeg toe aan de pan.
- Laat het geheel circa 3 3 tot 4 4 uur sudderen tot het vlees mals is. Haal na ongeveer een uur de deksel van de pan, het vlees geeft namelijk ook vocht af waardoor de saus dunner wordt. Laat eventueel een tijdje pruttelen zonder deksel tot de saus weer de gewenste consistentie heeft.
Gebrande kokos
- Verhit een koekenpan zonder olie en bak de kokosrasp rustig totdat het bruin is.
- Maal de kokos fijn in een foodprocessor totdat er olie vrijkomt. Dit duurt best even!
- Giet de kokos in cupcakevormpjes en laat uitharden.
- Voeg 1 1 blokje toe aan de rendang en laat nog circa 10 10 minuten sudderen totdat het blokje is gesmolten en verspreid.
Tip: Je hebt maar 1 1 kokosblokje nodig, maar kleine hoeveelheden zijn lastig te malen in een keukenmachine. Maak dus wat meer en vries de overige blokjes in voor de volgende keer.
Serveren
Serveer de rendang met nasi goreng en zoetzure komkommer.