Lam dansak
Als ik geen zin heb om te koken en iets wil bestellen staat deze stevig op de eerste plek. We hebben een prima Indiase afhaal die snel en goede maaltijden bezorgt. Ik vind dit een van de lekkerste curries die er is: lamsvlees met linzen en dat citroensap wat je zo lekker proeft, voedzaam en ongelooflijk lekker.
Totale tijd:
5 - 15 minutes + 2 Hour
Kookmethode:
Stoven
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 800 gr 800 gr lamsschouder
- 2 2 uien, gesnipperd
- 6 6 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 1 stukje gember zo groot als een duim
- 1 1 rode peper
- 3 tl 3 tl gemalen komijn
- 2 tl 2 tl gemalen koriander
- 2 tl 2 tl garam masala
- 2 tl 2 tl mosterdzaad
- 10 10 groene kardemompeulen
- 1 tl 1 tl rietsuiker
- 3 3 tomaten, in stukjes
- 125 gr 125 gr kleine linzen
- citroensap van 1 1 citroen
- zonnebloemolie
Dit recept is gemaakt op basis van 1 1 hele lamsschouder die je bij de Marokkaanse slager haalt, daar komt ongeveer 800 gr 800 gr vlees van af.
Bereiding
- Bak de in grove stukken gesneden lamsschouder in zonnebloemolie bruin aan en haal vervolgens uit de pan.
- Fruit in de overgebleven olie de ui, knoflook, geraspte gember en in ringen gesneden rode peper.
- Voeg de kruiden en de suiker toe en bak kort mee. Voeg vervolgens de tomaatblokjes toe. Roer nu alle eventuele aanbaksels los.
- Voeg nu het vlees, de linzen en genoeg water toe zodat het net onder staat.
- Laat vervolgens 2 2 uur pruttelen, en breng op smaak met zout, citroensap en kruiden.
Tips
- Marineer een avond van tevoren de in stukken gesneden lamsschouder met de kruiden. Doe er wat citroensap bij en masseer het vlees lekker in met het kruidenmengsel.
- In plaats van gemalen kruiden kan je natuurlijk ook zaden gebruiken die je eerst even in een koekenpan bruin bakt en vervolgens in de vijzel fijn stampt.
- Rode peper is naar smaak, zelf vind ik pepersmaak lekker maar als je niet van heet houdt, kun je er ook twee zonder pitjes doen. Als je alleen rode of groene peper hebt, kun je natuurlijk ook alleen rode of groene doen.
- De verhouding van het kruidenmengsel is op smaak en doe ik elke keer anders, probeer bijvoorbeeld ook eens 1 1 deel garam masala, ½ ½ delen komijn en koriander, en ¼ ¼ deel mosterdzaad en nog een beetje kardemom. Of juist meer koriander. Je kunt hier eindeloos mee variëren.