Kip curry
Dit is het recept waar ik mijn vrouw mee verleid heb.
Ik woonde met twee vrienden samen, zij was een goede vriendin van een huisgenoot en kwam bij ons eten. Aangezien ik haar inmiddels ook kende en mijn huisgenoot wat later zou zijn, heb ik haar van het station opgehaald. We hebben samen boodschappen gedaan en ’s avonds heb ik deze curry gemaakt.
Die avond zou heel gezellig worden en we hebben elkaar sindsdien elke week gezien. We zijn inmiddels in 2021 alweer 12,5 jaar samen. Dus komt er een potentiële vlam eten…
Totale tijd:
15 - 30 minutes + 2 Hour
Kookmethode:
Sudderen
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
Voor de olie:
- 2 el 2 el zonnebloemolie
- ½ tl ½ tl fenegriekzaad
- 1 1 teen knoflook
- 2 2 grote rode pepers
- 1 1 laurierblad
Voor de curry:
- 2 2 kippenbouten
- 2 2 uien, in halve ringen
- 1 tl 1 tl gemberpulp
- 1 tl 1 tl knoflookpulp, of 2 2 tenen gehakt
- 3 tl 3 tl tandoori masala
- 1.5 tl 1.5 tl turmeric (curcuma)
- 1 tl 1 tl ajwain
- 1 1 zwarte kardemompeul
- 1 1 kemirinoot
- 4 4 curry bladeren
- 1 1 mespuntje asafoetida
- ½ ½ blik kokosmelk
- ¼ ¼ citroen
- zout
- rijst
Bereiding
- Doe de olie samen met het fenegriekzaad, het laurierblad, één hele gepelde teen knoflook en één hele rode peper in de pan.
- Laat de olie op zacht vuur bakken totdat de fenegriekzaden bruin beginnen te worden. Zorg ervoor dat de knoflook en peper niet gaan verbranden, keer eventueel om, of haal ze er eerder uit.
- Haal de laurier, de knoflook en de rode peper eruit.
- Snijd de kippenbouten eventueel tussen het gewricht in tweeën zodat je de dij en de drumstick los hebt.
- Bak de kip op middelhoog vuur in de olie bruin. Snijd ondertussen de uien in halve ringen en, als je geen knoflookpulp hebt, hak twee tenen knoflook fijn.
- Haal de kip eruit en bak nu de in halve ringen gesneden uien tot ze glazig zijn.
- Rasp de gember tot pulp en voeg samen met de knoflookpulp toe, bak even mee.
- Als je van pittig houdt, snijd dan de tweede rode peper in ringetjes en bak die even mee.
- Voeg nu de tandoori masala, turmeric, ajwain, kardemompeul, kemirinoot, curry bladeren en asafoetida toe. Bak even kort zodat de aroma’s vrij komen.
- Voeg de kip weer toe.
- Maak de curry vervolgens op smaak met de kokosmelk, citroen en het zout.
- Laat nu lekker een uurtje pruttelen, zonder deksel. Roer af en toe. Als hij te dun begint te worden kan je nog wat water of kokosmelk toevoegen.
- Serveer met witte rijst. De rijst koken kun je op je eigen manier doen, je kan er bijvoorbeeld een beetje turmeric doorheen doen zodat je gele rijst krijgt. Maak een pan water en doe de rijst erin, gooi hier vervolgens een theelepel turmeric bij en roer net zolang tot de turmeric opgelost is. Je krijgt nu lekkere gele rijst. Je kan er ook een steranijsje in gooien en vervolgens gewoon koken zoals normaal.
Variatietips
Dit recept is een ‘ongeveer recept’, ik doe maar wat, zo is het elke keer net weer iets anders. Je hoeft je dus niet strikt aan de hoeveelheden te houden, dit zijn meer richtlijnen. Voor de variatie kun je er bijvoorbeeld wat doperwten of aardappelen doorheen doen. Ook een halve sinaasappel in 2 2 stukken in plaats van de citroen kan lekker zijn. Met kruiden kan je ook variëren, bijvoorbeeld komijn, koriander of kaneel kan ook goed.