Boterkip
De énige echte boterkip… dit recept is simpelweg gewoon een 10/10… dit móét je maken.
Dit recept heb ik gekregen van een Indiase collega, hij was zijn theemok kwijt en stuurde een berichtje rond: ‘Wie mijn mok vindt, krijgt het Butter Chicken recept van mijn oma.’. Dus ik meteen zoeken, gevonden, en na een half jaar leuren kreeg ik eindelijk het recept. Maar man o man, wat was dat het wachten waard.
Totale tijd:
60+ minutes + 10 minutes
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 500 gr 500 gr Chicken Tikka
- 1 1 grote ui
- 90 gr 90 gr (of 6 el 6 el) boter
- ½ kg ½ kg tomaten
- 4 4 tenen knoflook
- ½ ½ duim gember + ½ tl ½ tl voor door de boter
- 1 el 1 el Kashmiri red chilipoeder
- 80 gr 80 gr (of 4 el 4 el) eetlepels honing
- 4-6 groene kardemompeulen
- 2 2 laurierblaadjes
- 1 1 groot stokje kaneel
- 100 gr 100 gr cashew noten
- 2-3 eetlepels fenegriekblad of ½ el ½ el fenegriekpoeder
- 2-3 eetlepels slagroom
Het eerste wat je moet doen is beginnen met de Chicken Tikka, de kip die in de saus moet. Het liefst marineer je die een dag van tevoren, dus check die eerst.
De saus
- Hak de ui grof en fruit deze met een snufje zout en 2 el 2 el boter in de pan, bewaar de andere 4 el 4 el voor later.
- Snijd in de tussentijd de tomaten in kwarten, pel en hak de knoflook grof en rasp een halve duim gember.
- Voeg als de ui gefruit is de tomaten, knoflook, gember, chilipoeder, honing, kardemompeulen, laurier, kaneel en cashewnoten toe. De saus moet niet heel zoet zijn, maar je moet wel proeven dat er honing in zit.
- Laat dit nu 20 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Als het nodig is, kun je nog wat water toevoegen, maar dat is bij mij nooit nodig geweest. Roer af en toe zodat het niet op de bodem plakt.
- Haal de laurierblaadjes en het kaneelstokje eruit, laat een beetje afkoelen en blend tot een mooie gladde saus.
- Passeer de saus nu door een zeef totdat je alleen wat dikke smurrie overhoudt. Deze stap is optioneel, maar wel zeer aan te raden omdat je dan een supermooie gladde saus krijgt.
Het afmonteren
- Smelt nu de overige 4 el 4 el boter in de pan, op een laag vuurtje. Voeg hier 1 tl 1 tl geraspte gember aan toe, dit geeft een heel mooi aroma aan het geheel. Voeg de saus toe, meng, breng aan de kook en controleer op zout en zoet.
- Als je wilt kan je nog wat water toevoegen, maar wederom heb ik dat nooit gedaan.
- Knijp het fenegriekblad fijn in je handen en voeg toe aan de saus.
- Nu alleen nog de kip toevoegen en 10-15 minuten langzaam laten pruttelen.
- Vlak voor het serveren nog 2 2 tot 3 el 3 el slagroom toevoegen en smullen maar.