Gepofte hooi aardappelen
Deze door Joris Bijdendijk geïnspireerde aardappelen zijn echt geweldig! De smaak van het hooi voegt écht iets toe en door de klei blijven de aardappelen mooi vochtig en luchtig. De perfecte gepofte aardappel!
Totale tijd:
5 minutes + 2 Hour
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 4 aardappelen 4 aardappelen
- 4 4 oeraardappelen
- 1 kg 1 kg klei
- 4 4 handjes hooi
Inleiding
Een tijdje geleden kwamen mijn vader en zusje eten en we wilden iets bijzonders met aardappel doen, maar wisten nog niet wat. Mijn vader zei dat hij Joris Bijdendijk een keer aardappelen uit de oven met klei en hooi had zien maken. Dat wilden wij ook wel eens proberen, maar we hadden geen recept, alleen het idee… dus dat werd experimenteren.
Eerst maar naar de hobbywinkel voor een ‘broodje klei’, toen naar de dierenwinkel voor het hooi en op de terugweg langs de markt voor de aardappelen. We hadden ‘oeraardappelen’ gekocht. Deze zijn redelijk groot, hebben een heerlijke smaak en een prachtige diepgele kleur.
We maakten van de klei en hooi de pakketjes en 3 3 uur later hadden we de beste gepofte aardappelen die we ooit gegeten hadden. “Proef je die hooi nou echt?”, “Ja, zeker!”, “Ik weet het niet zeker, maar het zijn wel de beste ooit!”.
Vervolgens hebben we nog een hoop experimenten gedaan, met hooi, zonder hooi, eerst laten weken in zout water, zout bij het hooi. De conclusie was dat het hooi inderdaad veel smaak toevoegt en erg lekker is. Zout doet niet veel, dat trekt niet door de schil.
Dus ik zou zeggen: trek de stoute schoenen eens aan en probeer het, je zal versteld staan!
Het is redelijk vergevingsgezind trouwens, door de klei blijven ze lang warm, dus als je na een uur of twee de oven uitzet en de aardappelen in de oven laat zitten blijven ze makkelijk nog een uur of langer warm.
Bereiding
Voor de klei heb je niks bijzonders nodig. Gewone bakkersklei waar je vroeger op school ook mee speelde, dit is te koop bij de hobbywinkel. Het hooi is ook gewoon het hooi wat je aan je konijn geeft en kun je bij de dierenwinkel kopen.
- Verwarm de oven voor op 180 180 °C.
- Was de schil van de aardappelen onder de kraan schoon.
- Maak een cirkel van de klei met een diameter van ongeveer 20 cm 20 cm en 7 mm 7 mm dik.
- Leg een laagje hooi op de klei en hier bovenop een aardappel.
- Maak een pakketje van de klei, zorg dat het hooi overal omheen zit en de klei goed dicht is.
- Doe de kleiballen in de oven voor zo’n twee uur. Ze blijven lang warm, dus je kunt ze ook van tevoren maken. Doordat de aardappelen in de klei zitten, kan het vocht niet weg.