Ingrediënten voor 1 kilo patat 1 kilo patat
- 1 kg 1 kg patat aardappelen
- zonnebloemolie
Voorbereiding
- Wij vinden het heerlijk als de schil nog aan de patat zit, dit geeft extra smaak. Het ziet er leuk uit en is een stuk minder werk, maar daar doen we het eigenlijk niet eens voor, de smaak is waar we het voor doen.
- Borstel de aardappels onder de kraan schoon met een borsteltje en haal alle uitlopers en eventuele slechte plekken eruit.
- Snijd de aardappels nu in plakken en vervolgens in patatten. Zelf houden we van een beetje grote, Vlaamse patat, maar als je dunne Franse frietjes wilt, kan dat natuurlijk ook.
- Spoel de patatten goed af onder de kraan. Zo spoel je het zetmeel eraf en wordt de patat knapperiger.
Voorbakken
- Eerst moeten we de patat voorgaren. Door de patat twee keer te frituren wordt het knapperig en lekkerder.
- Frituur voor de eerste keer de patat voor 4 4 minuutjes op 150 150 °C, het doel is dat ze gaar maar niet goud worden. Haal ze uit het vet, leg ze op een keukenpapiertje om wat vet op te nemen en laat ze afkoelen.
- Als je tijd hebt, kun je ze het beste nu invriezen en nadat ze ingevroren zijn geweest nog een keer afbakken. Dan worden ze nog knapperiger dan wanneer je ze af laat koelen en daarna meteen nog een keer frituurt.
Afbakken
- Frituur nu de patat op 180 180 °C tot het moment dat ze mooi goudbruin zijn.