Pollo affinocchiato (kip met venkel en amandelen)
Dit recept van kip met venkel en amandelen stamt uit de veertiende eeuw. Het is het oudst bekende recept om kip klaar te maken en is een aantal eeuwen het favoriete kiprecept in Italië geweest. Tegenwoordig wordt het niet veel meer gemaakt, waarschijnlijk omdat amandelen minder gebruikt worden, maar dat is zonde want het is echt een enorm lekker recept.
Totale tijd:
15 minutes + 45 minutes
Kookmethode:
Bakken, Stoven
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 1 1 rode ui
- 1 1 hele kip
- 60 ml 60 ml olijfolie
- 400 gr 400 gr pancetta
- 2 el 2 el bloem
- 375 ml 375 ml gevogeltefond
- 125 ml 125 ml water
- 120 gr 120 gr blanke amandelen
- 1 1 grote eetlepel venkelzaad
- zout en peper
Volgens het oorspronkelijke recept moet er eigenlijk ‘4 ounces’ pancetta in, maar dat hadden we verkeerd omgerekend naar ‘4 ons’, in plaats van 120 120 gram… We hadden er dus veel te veel in gedaan, maar dat was zo lekker dat we gewoon lekker 400 gr 400 gr pancetta aanhouden. Daarom doen we in plaats van 500 ml 500 ml fond ook maar 375 ml 375 ml en nog wat extra water, omdat het anders te zout wordt. Over dat zout gesproken… ik zou dat pas toevoegen net voor het opdienen, want het gerecht wordt zouter naarmate de smaken van de pancetta langer intrekken.
Koop de pancetta bij voorkeur in één groot stuk zodat je het lekker in flinke dobbelstenen kan snijden.
Bereiding
- Snipper de ui.
- Snijd de kip in poten, borsten en vleugels.
- Snijd de pancetta in flinke dobbelstenen van een centimeter, of iets kleiner.
- Verhit de olijfolie in een zware braadpan.
- Voeg de pancetta toe en bak op middelhoog vuur totdat ze goud zijn, haal uit de pan en zet apart.
- Voeg de kip toe en bak hier ook een lekker bruin velletje aan (ongeveer 15 15 minuten).
- Haal de kip eruit en fruit de uien.
- Besprenkel de uien wanneer deze klaar zijn met de twee lepels bloem, roer door en wacht een paar seconden zodat de bloem een beetje gaar kan worden.
- Voeg de fond, water, pancetta, de amandelen en het venkelzaad toe.
- Breng aan de kook en maak op smaak met peper.
- Voeg de kip weer toe en laat nog 25 25 tot 30 30 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig in de pan roert. Als de kip veel vet afgeeft, kun je dat afschuimen als je wilt.
- Proef de saus voor je hem serveert of hij zout genoeg is en maak eventueel nog op smaak.
- Serveer met venkelbrood, of een salade caprese.
ProTip: de volgende dag is dit gerecht nóg lekkerder!