Zuurkool met worst en spek
Zuurkool vond ik vroeger nooit lekker, maar nu is het één van mijn lievelingsgerechten! Dit recept is meesterlijk. Dit is een leuke afwisseling en iets anders dan je normaal vindt met jeneverbessen, maar natuurlijk erg lekker!
Totale tijd:
15 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Sudderen
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 1 1 grote ui
- 2 2 tenen knoflook
- 300 dl 300 dl riesling
- 2 2 laurierbladeren
- 3 3 takjes rozemarijn, heel
- 5 5 takjes tijm, geritst
- 1 kg 1 kg zuurkool uit het vat
- 1 kg 1 kg vaste aardappelen (bv. Bildstar of Langedijker muizen)
- 1 1 goede rookworst van de slager
- 250 gr 250 gr zuurkoolspek
- peper en zout
Zuurkool kan redelijk zuur zijn (duh), door het te stoven verliest de kool een groot deel van haar zuurheid en wordt het erg lekker.
Bereiding
- Snipper de ui fijn en fruit deze in een flinke pan in olijfolie.
- Plet de knoflook, snijd in dunne plakjes en laat ook even meebakken.
- Voeg nu de riesling, evenveel water, de laurier, rozemarijn en tijm toe.
- Spoel de zuurkool af met koud water en leg deze er bovenop.
- Laat het geheel vervolgens zo’n 45 45 minuten zachtjes stoven met de deksel er schuin op.
- Jas de piepers (schil de aardappelen) en zet deze met nog 25 25 minuten te gaan op in een eigen pan.
- Breng de zuurkool op smaak met peper en zout. Zorg er hierbij voor dat de zout/zuur verhouding goed is. Als je te weinig zout toevoegt zal het te zuur smaken, met teveel zout smaakt het te zout, maar met een perfecte verhouding ontstaat er iets magisch.
- Snijd het spek in plakjes. Leg het spek en de hele rookworst bovenop de zuurkool en laat het voor de laatste 20 20 minuten mee garen.
Tips
- De riesling is lekker om erbij te serveren, maar kost bij de AH toch zo’n 5 5 euro, dus als je het er niet bij wilt drinken is een goedkoper alternatief een klein flesje ‘droge, frisse huiswijn’ van de AH. Dat zijn flesjes van 250 ml 250 ml en zijn ideaal om door het eten te gooien!
- Let er wel op dat hoe lekkerder de wijn is, des te lekkerder de zuurkool smaakt… ik heb het wel eens gemaakt met goedkope wijn die zelf ook niet echt te zuipen was en de zuurkool was toen ook niet lekker geworden. Hetzelfde geldt voor het vlees. Goede kwaliteit producten maken echt het verschil.
- Je kan bijvoorbeeld ook krenten of rozijnen toevoegen en mijn oom en tante doen er bijvoorbeeld ananas doorheen. Doe wat je lekker lijkt!