Stoofpot met sperziebonen en olijven
Een lekkere herfst stoofpot die ik voor voor de familie op mijn verjaardag heb gemaakt.
Totale tijd:
20 minutes + 1 Hour
Kookmethode:
Sudderen
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 600 gr 600 gr vlees, bv hamlappen (maar ontbeende schouderkarbonades, of lamsboud kan bv ook)
- 2 2 uien
- 4 4 teentjes knoflook
- 1 1 blik tomaten
- 4 el 4 el olijfolie
- 2 2 laurierbladeren
- 2 tl 2 tl gedroogde rozemarijn
- 2 tl 2 tl gedroogde tijm
- ½ el ½ el rode wijnazijn
- 1 dl 1 dl witte wijn
- 2 dl 2 dl kippenbouillon
- 500 gr 500 gr sperziebonen
- 16 16 ontpitte zwarte olijven
- zout en peper
Bereiding
- Snijd de hamlappen in (niet te kleine) blokjes en snipper de uien en de knoflook.
- Doe de olijfolie in een grote zware braadpan en braad hierin het vlees aan, bij voorkeur in porties.
- Haal uit de pan en voeg de ui en knoflook toe.
- Als deze glazig zijn gefruit, doe de fijngehakte tomaten met sap erbij en laat het geheel op middelhoog vuur 5 5 minuten stoven.
- Doe dan het vlees weer terug in de pan, samen met de laurier, de rozemarijn en tijm, de wijnazijn, de wijn en de bouillon.
- Voeg zout en veel versgemalen peper toe, sluit de pan en laat ca. 3 3 kwartier stoven.
- Halveer de sperziebonen en blancheer ze 5 5 minuten in ruim water met zout.
- Giet ze af en voeg ze dan samen met de olijven toe aan het vlees.
- Warm nog 10 10 minuten door en dien dan op.
Lekker met rijst.
Variatietips
Het recept is ook erg lekker met bijvoorbeeld wat nootjes of champignons erdoorheen.