Spaghetti alla Nerano
Mijn collega was op vakantie geweest naar Napels en de Amalfikust en vertelde over de meest fantástische pasta die hij daar had gegeten: Spaghetti alla Nerano. Als echte Italië-liefhebber was ik natuurlijk meteen geïnteresseerd. Toevallig (Hoewel…? Misschien bestaat toeval wel niet) wilden we dat weekend al naar de Italiaanse groothandel, dus meteen provolone gekocht en het recept uitgeprobeerd en inderdaad: fantástisch.
Totale tijd:
10 minutes + 20 minutes
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
Dit is een typisch Italiaans gerecht: simpel. En juist daarom zijn goede ingrediënten ontzettend belangrijk. Als je dit maakt met goedkope spaghetti, opgeblazen courgette en rubber-dat-voor-kaas-door-moet-gaan, smaakt dit helemaal nergens naar. Maar ik beloof je: met goede ingrediënten zet je hiermee een superromige pasta op tafel.
Bereiding
- Breng een grote pan water aan de kook voor de spaghetti.
- Snijd intussen de courgette in zo dun mogelijke schijfjes.
- Verhit in een grote hapjespan een laag van 2 cm 2 cm zonnebloemolie tot 170 170 °C. Of test de hitte met een klein schijfje courgette: als hij in ongeveer twee minuten bruin wordt, is de olie op de goede temperatuur.
- Frituur de schijfjes courgette in porties. Doe er niet te veel tegelijk in de pan, dan worden ze niet mooi gelijkmatig gaar. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Intussen kookt waarschijnlijk je pastawater wel. Voeg zout toe aan het water tot het naar zeewater smaakt en kook de pasta al dente.
- Dep de gefrituurde schijfjes courgette nog een keer goed droog met keukenpapier en doe de schijfjes in een kom. Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de hete zonnebloemolie uit de hapjespan over in een ander pannetje om af te koelen. Veeg de pan voorzichtig schoon met een keukenpapiertje en verhit de olijfolie in dezelfde pan. Pel de tenen knoflook en kneus ze. Voeg ze toe aan de olie en bak ze rondom bruin. Verwijder uit de pan en zet het vuur laag.
- Giet de spaghetti af, maar bewaar het kookvocht. Voeg de spaghetti, de courgetteschijfjes en een kleine soeplepel kookvocht toe aan de hapjespan. Roer goed om zodat de courgetteschijfjes en het vocht zich goed verspreiden over de spaghetti.
- Verkruimel de provolone boven de spaghetti. Roer dit stevig om tot alle kaas gesmolten is. Proef of de pasta romig en vochtig genoeg is, voeg zo nodig nog wat meer kookvocht toe.
- Scheur de blaadjes basilicum erboven en breng op smaak met zout en flink wat vers gemalen zwarte peper. Buon appetito!