Draadjesvlees
Draadjesvlees is wat mij betreft het ultieme herfstgerecht. Laat het buiten maar waaien en regenen, met een hete pan uit de oven en een goed glas rode wijn erbij merk je daar helemaal niks van.
Totale tijd:
10 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 1 1 ui
- 1 1 teen knoflook
- 1 1 wortel
- 1 1 stengel bleekselderij
- 1 1 sukadelap van minimaal 300 gr 300 gr
- ½ tl ½ tl tomatenpuree
- ½ el ½ el bloem
- ½ ½ glas rode wijn
- 150 ml 150 ml runderfond
- 1.5 tl 1.5 tl gedroogde tijm
- 1 1 laurierblaadje
- zout
- peper
De uitdaging bij draadjesvlees is altijd om uit te vinden bij welke temperatuur van de oven en kooktijd hij perfect wordt, oftewel: uit elkaar valt zonder droog te koken. De eerste keer had ik dit bijvoorbeeld op 150 150 °C 2.5 2.5 uur in de oven laten koken, maar toen was hij toch wat droog geworden, daarom doen we hem nu op een lagere temperatuur en wat langer. Maar geen zorgen: dit recept is zo makkelijk en lekker dat het helemaal geen straf is om het vaker te eten en er mee te experimenteren!
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 120 120 °C.
- Als eerste bereiden we de mise en place voor de groenten. Pel de ui en snijd hem in halve ringen. Pel de knoflook en hak grof. Schil de wortel en snijd in dunne plakjes. Breek een stengel bleekselderij van de stronk, snijd de uiteindes af en snijd in dunne plakjes.
- Snijd de sukadelap in stukken van ongeveer 2 cm 2 cm groot en bestrooi met een beetje zout.
- Verhit olijfolie in een zware, ovenbestendige braadpan met deksel. Bak het vlees tot het rondom bruin is. Schep uit de pan en houd apart.
- Voeg de groenten toe aan de pan en bak glazig. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit onder voortdurend omscheppen 1 1 minuut mee. Doe hetzelfde met de bloem.
- Voeg nu de rode wijn, de runderfond en de kruiden toe. Voeg als laatste het vlees weer toe en breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel op de pan en zet 3 3 uur in de oven. Controleer het laatste uur af en toe of het vlees niet drooggekookt raakt. Voeg in dat geval nog wat fond toe.
- Serveer met aardappels (gekookt, gebakken, puree, net wat je wilt) of met brood, lekker om in de saus te dippen!