Parmigiana
Ik was bijna jarig en toen ik mijn Italiaanse collega Antonio vroeg wat lekker was om te maken, kwam hij met dit recept. De hele familie was lyrisch: “Lekkerste lasagne ooit!” Zelfs de mensen die eigenlijk niet van vegetarisch eten ‘houden’ waren enthousiast, die hadden niet eens door dat er geen vlees in zat.
Totale tijd:
2 hours + 1 Hour
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 3 3 aubergines
- 1 1 ui
- 1 1 fles passata (Demeter van de Ecoplaza is het beste, aldus italiaanse collega's)
- 1 1 doosje basilicum
- een flink stuk parmezaan
- zwarte peper
Parmigiana is een vegetarische lasagne die, wanneer goed bereid, heel erg lekker is en waar je totaal geen vlees (of vervanger) mist. Het is belangrijk dat je de aubergine niet te dik snijdt, want dan moet je er erg op kauwen. Je wilt dat de aubergine zo ongeveer dezelfde consistentie als al dente pasta krijgt. Je hoeft er niet op te kauwen, maar het heeft nog wel een beetje bite. Plakken van ongeveer ½ cm ½ cm zijn perfect.
Bereiding
- Verwijder de schil van de aubergine en snijd ze in plakken van ½ ½ cm.
- Leg een laag aubergine in een vergiet en bestrooi met zout, leg hier nu de volgende laag op en bestrooi die nu ook met zout, doe dit met alle aubergine. Leg er vervolgens iets zwaars bovenop. Door het gewicht en het zout zal het meeste vocht uit de aubergine onttrokken worden. Wanneer je dit niet doet en je gaat de aubergine vervolgens frituren, zal de aubergine alle olie als een spons opnemen en zal het heel vet en ranzig worden.
- Laat de aubergine met het gewicht erop een uurtje staan en uitlekken.
- Snipper ondertussen de ui. Fruit de ui aan in wat olijfolie, voeg de passata en zwarte peper toe en laat 25 25 minuten pruttelen. Draai het vuur uit.
- Knijp na het uur uitlekken de aubergine nog een beetje uit zodat het meeste vocht eruit is en dep de plakken droog.
- Verwarm de oven voor op 180 180 °C.
- Verhit nu een dun laagje (zonnebloem)olie in een pan en frituur de plakken aubergine in batches totdat ze een kleurtje krijgen.
- Leg nu een laag aubergine in een ingevette ovenschaal en giet hier tomatensaus overheen, bestrooi met veel Parmezaan en veel basilicum. Vervolgens nog een laag aubergine, tomatensaus, weer bestrooien met kaas en basilicum etcetera. Ga zo door met bouwen en eindig met een laag tomatensaus, kaas en basilicum.
- Zet de schaal in de oven op 180 180 °C en laat het ongeveer 15 15 minuten staan. Als de saus droger wordt en de kaas goudbruin is, is het klaar.
TIP: In Noord-Italië maken ze de ’light’ variant. Daar frituren ze de aubergine niet, maar daar grillen ze hem.