Ingrediënten voor 2 personen (voor een avondmaaltijd) 2 personen (voor een avondmaaltijd)
- 450 gr 450 gr geitenyoghurt
- 450 gr 450 gr volle yoghurt
- 3 3 rijpe tomaten
- ½ kleine rode ui, dun gesneden
- 20 gr 20 gr pistachenoten, licht geroosterd
- 20 gr 20 gr pijnboompitten, licht geroosterd
- 20 20 zwarte olijven, ontpit
- 1.5 el 1.5 el grof gehakte verse oregano
- 1 el 1 el gehakte peterselie
- geraspte schil van 2 2 citroenen
- 1 1 klein teentje knoflook, geplet
- 100 ml 100 ml olijfolie
- ½ tl chilivlokken
- grof zeezout
- 1 1 zuurdesembrood
Voorbereidingen de avond van tevoren
- Bekleed een diepe kom met een kaasdoek.
- Roer de twee soorten yoghurt door elkaar met ½ tl zout en giet in de kaasdoek.
- Bind de kaasdoek strak dicht en hang boven een kom of je gootsteen.
- Laat 24 24 uur zo hangen. Langer mag ook, dan wordt je labneh droger. Wij vonden 24 24 uur perfect.
Bereiding
- Snijd de tomaten in partjes en de rode ui in dunne halve ringetjes. Meng met 2 el 2 el olijfolie en strooi er grof zeezout overheen. Zet apart.
- Rooster de noten in een droge koekenpan. Stamp ze kort aan in een vijzel, je wilt stukjes van verschillende groottes.
- Hak de olijven in stukjes en meng met de oregano, peterselie, citroenschil, knoflook en de resterende olijfolie. Wees voorzichtig met de oregano, dit heeft een sterke smaak! Meng de nootjes erdoorheen.
- Haal de labneh uit de kaasdoek en smeer het uit over een ondiepe schaal, ongeveer 2 cm 2 cm dik. Strooi de olijvenmix er overheen, tot ongeveer 2 cm 2 cm van de rand. Besprenkel met de chilivlokken. Serveer met de tomaten en plakken zuurdesembrood.