Linguine all'Amatriciana
We kwamen aan in Toscane, de eerste dag van onze vakantie, bij een ‘agriturismo’. ’s Avonds schoven we aan voor een maal en kregen een bord linguine all’Amatriciana voorgeschoteld met heerlijke peperolie eroverheen. Dit is pasta ten top, simpel, maar zo ongelofelijk lekker… dit is meteen één van mijn 3 lievelingspasta’s geworden.
Totale tijd:
5 minutes + 10 minutes
Kookmethode:
Koken
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
Voor de rode peperolie (optioneel):
- 10 10 grote rode pepers, vers
- 20 20 kleine rode pepers, gedroogd
- 4 4 tenen knoflook
- 500 ml 500 ml olijfolie
Voor de amatriciana:
- 250 gr 250 gr linguine
- 100 gr 100 gr pancetta in blokjes/reepjes
- 1 tl 1 tl knoflookpulp
- 350 gr 350 gr biologische passata
- ½ el ½ el chilivlokken
- eventueel 1 1 rode peper in stukjes
- eventueel rode peperolie
- zwarte peper
- zout
De rode peperolie
De rode peperolie is niet persé nodig. Ik maak amatriciana ook als ik de olie niet op voorraad heb, maar het is makkelijk te maken en je kan het voor zoveel dingen gebruiken. Op een broodje pindakaas, op je gebakken ei of door de amatrciana.
- Was rode peper, snijd de steeltjes eraf en vervolgens in grove stukken.
- Pel de knoflook.
- Verwarm de olie op laag vuur met de peper en de knoflook tot 90 90 °C. De olie begint dan te borrelen.
- Zet het vuur uit en laat afkoelen.
- Doe de olie in een weckpot en laat een nachtje trekken.
- Zeef de olie en giet in een fles.
De amatriciana
- Zet een flinke pan water met een eetlepel zout op en kook de pasta.
- Snijd vervolgens de pancetta (zie ons huisgemaakte pancetta (recept) voor de beste pancetta evah!) in kleine reepjes en bak deze even kort in een koekenpan. Zelf vind ik het lekker als ze nog een beetje zacht zijn en niet helemaal uitgebakken.
- Voeg nu de knoflook toe en als je verse rode peper gebruikt mag die er ook bij. Bak kort en voeg de passata toe. Ik gebruik biologische omdat hier geen toevoegingen in zitten maar puur van tomaten gemaakt is. Anders zit er weer zout, citroen en conserveringsmiddel in, dat wil je liever niet.
- Breng op smaak met de chilivlokken, peper en zout.
- Giet de linguine af, doe bij de saus en meng door elkaar.
- Monteer op het bord eventueel af met rode peperolie en geniet.
Als je wilt, kun je er natuurlijk altijd wat parmezaanse kaas overheen strooien, maar dat doe ik niet eens altijd.