Marokkaanse lam Tajine
Vroeger als puber was ik (Jenny) fan van Orlando Bloom. Er hing een grote poster boven mijn bed waar Orlando met een broeierige blik op stond en waar ik heerlijk bij weg kon zwijmelen. Dus toen ik onlangs zapte naar 24Kitchen en zag dat Orlando Bloom te gast was bij Jamie Oliver, moest ik die aflevering natuurlijk kijken, ‘for old time’s sake’. Marijn plofte naast me op de bank en al gauw waren we behoorlijk onder de indruk van de lam tajine die ze aan het maken waren. Dit is onze eigen versie. Moet je nagaan waar bakvissengezwijmel toe kan leiden ;-).
Totale tijd:
20 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 2 2 lamsschenkels
- ras el hanout
- 2 2 tenen knoflook
- 1 1 peer (of kweepeer, als het in het seizoen is)
- 2 2 rode uien
- 1 1 wortel
- ½ ½ venkelknol
- 1 1 rode chili peper
- 1 1 laurierblaadje
- een paar draadjes saffraan
- 2 2 tomaten
- ½ ½ ingelegde citroen (of een gewone… maar de ingelegde variant geeft wel echt een bijzondere smaak af, is onze ervaring)
- een handvol zwarte olijven, zonder pit
- 250 ml 250 ml kippenbouillon
- 350 gr 350 gr couscous
- 200 ml 200 ml volle yoghurt
- 2 2 dessertlepels harissa (of naar smaak)
- olijfolie
- zout
- peper
Benodigdheden:
- een tajine of een sauteerpan die geschikt is voor de oven
Onderaan staat een manier van couscous bereiden waardoor hij extra fluffy wordt. Je kunt natuurlijk ook gewoon de aanwijzingen op de verpakking volgen, dan ben je sneller klaar maar kleeft de couscous meer aan elkaar.
Bereiding
- Verwarm de oven op 150 150 °C.
- Wrijf de lamsschenkels royaal en rondom in met de ras el hanout kruiden.
- Snijd de tenen knoflook fijn. Schil de peer, de rode ui en de wortel en snijd in grove stukken. Snijd kop en kont van de venkel, halveer en snijd in halve ringen.
- Verhit olijfolie in de sauteerpan en bak de lamsschenkels op middelhoog vuur rondom bruin aan.
- Prik de chilipeper op een paar plekken in, zodat hij niet zal ‘ontploffen’, en bak deze even mee met de lamsschenkels totdat hij licht geblakerd is. Haal de schenkels en de peper uit de pan.
- Bak de gesneden groenten samen met de chilipeper, knoflook en het laurierblaadje in de overgebleven olie tot ze zacht zijn.
- Doe de saffraandraadjes in een kopje en overgiet met een klein laagje kokend water. Snijd de tomaten in acht partjes. Voeg toe samen met de bouillon, de halve ingelegde citroen, saffraan en olijven. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de lamsschenkels in de tajine en overgiet met de groenten, of voeg de lamsschenkels toe aan de sauteerpan en bedek met aluminiumfolie. Zet in de oven tot het lamsvlees van het bot valt, dit verschilt per oven en/of methode, maar reken grofweg op zo’n 2.5 2.5 uur.
- Begin ongeveer een half uur voor de lam klaar is met de couscous. Doe de couscous in een grote kom met ½ tl ½ tl zout.
- Besprenkel met twee eetlepels olijfolie en wrijf goed in zodat elke couscous korrel bedekt is met olie. Besprenkel met 100 ml 100 ml lauwwarm water en laat een paar minuten staan tot al het water opgenomen is.
- Breng ondertussen een stoompan aan de kook. Schep de couscous in de stoommand en stoom 15 15 minuten. Herhaal de stappen uit stap 10 10 nog één maal en stoom wederom nog één keer 15 15 minuten.
- Giet de yoghurt in een kom en meng met de harissa naar smaak. Serveer de lam met de couscous en de yoghurt.