Italiaanse shortribs
Shortribs zijn de spareribs van het rund. Er zit een mooi vetje in en ze zijn perfect om te stoven. Dit recept is in de basis eigenlijk een variatie op de Italiaanse bolognese saus, maar door de smaak van de ribs toch weer totaal anders.
Totale tijd:
30 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
Stoven
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 2 2 shortribs (rund)
- 1 1 ui
- 1 1 wortel
- 2 2 stengels bleekselderij
- 2 2 tenen knoflook
- olijfolie
- 1 1 blik gepelde tomaten
- 100 gr 100 gr tomatenpuree
- 150 ml 150 ml rode wijn
- 10 10 blaadjes basilicum
Roken van de shortribs
Deze stap is optioneel, maar hiermee til je het gerecht wel naar een volgend niveau en krijgt het nog meer diepgang.
Als je hier geen tijd voor hebt, of je hebt geen BBQ, bruin de ribs dan even kort aan in de koekenpan.
- Verwarm de BBQ op ongeveer 100 100 °C.
- Snijd de ribs tussen de botten los van elkaar.
- Breng de ribs op smaak met peper en zout.
- Doe wat rookhout op de BBQ, bv eiken, beuken, appel of kers en rook de ribs 45 45 minuten op de BBQ. Het doel is niet om het te garen, maar alleen om het vlees de BBQ smaak te geven die straks door de saus opgenomen wordt.
Begin nu, terwijl de ribs op de BBQ liggen, alvast aan de stoofpot.
De stoofpot
- Snijd de ui en de knoflook fijn en snijd de wortel en bleekselderij in kleine dobbelsteentjes. Fruit vervolgens aan in olijfolie.
- Voeg het blik gepelde tomaten, de tomatenpuree en de wijn toe, roer door.
- Voeg de ribs toe zodat de vleeskant in de saus ligt en het bot naar boven wijst.
- Stoof nu ongeveer zo’n 3 3 uur op de BBQ van 100 100 °C, of in een oven van 100 100 °C totdat het vlees zacht is.
- Scheur de basilicum in grove stukken, roer door de saus en laat nog even een paar minuutjes rusten zodat de basilicum er in kan trekken.
Serveer dit met bijvoorbeeld krokant gebakken polenta en een glas van de wijn die je erdoorheen hebt gedaan :-).
Het kan zijn dat je wat saus overhoudt… en dat is het allerbeste scenario! Kook de volgende dag wat pasta, warm het restant van de nu ‘vegetarische’ saus op, meng en geniet van een ongelooflijk lekker bord pasta!