Oosterse spareribs
Ribs doen het altijd goed. Als je ze goed bereidt, hebben ze die lekkere BBQ smaak en vallen ze makkelijk van het bot af terwijl ze toch nog wel een beetje een bite hebben.
Deze variant is oosters, met een lekkere saus op basis van sojasaus, ketjap, citroengras en een rood pepertje voor de kick.
Totale tijd:
60+ minutes + More than 3 hours
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 1 1 rack spareribs (baby back ribs)
Voor de marinade:
- 2 2 stengels citroengras
- 4 4 teentjes knoflook
- 2 2 rode pepers
- 2 2 stengels bosui
- 8 cm 8 cm gember
- 50 ml 50 ml zonnebloemolie
- 50 ml 50 ml sojasaus
- 50 ml 50 ml ketjap
- 2 el 2 el bruine basterdsuiker
- sap van 1 1 limoen
Voorbereiding
- Begin met het maken van de marinade.
- Kneus het citroengras. Ik doe dit altijd met de rug van mijn mes, of beter nog, met de rug van mijn hakmes.
- Pers de knoflook, snijd de rode peper en bosui in kleine ringen en rasp de gember.
- Meng dit nu met de rest van de ingrediënten in een bakje door elkaar tot een lekkere marinade. Zorg voor een goede verhouding van zoet, zuur, zout en scherp.
- Pak nu de ribs en trek het vliesje aan de achterkant eraf zodat de smaken er beter in kunnen trekken. Het makkelijkst gaat dit gewoon met een normaal mes, die zijn vaak niet zo scherp waardoor je jezelf niet kan bezeren en je het vlies niet stuk maakt. Zijn die van jou wel scherp, dan kan je het proberen met het handvat van het mes. Duw je mes onder het vlies en over een botje naar de andere kant. Als je het mes nu een beetje omhoog trekt, kun je er met je vinger onder en kun je het vlies er zo aftrekken. Het makkelijkst gaat dit als je in het midden begint. Als het vlies breekt, kun je het vastpakken met een keukenpapiertje zodat je meer grip hebt.
- Smeer nu de ribs in met de marinade en laat minimaal 3 3 uur staan, avond van tevoren is het beste. In vacuüm nog beter.
Bereiding
- Haal de ribs uit de marinade en bewaar de marinade.
- Steek de BBQ aan en breng hem naar 120 120 °C. Leg de ribs indirect op de BBQ met lekker wat hout, fruit is altijd lekker, kers, appel. Vleeskant naar boven.
- Na een uurtje de ribs insmeren met de (eventueel verwarmde) marinade zodat ze niet uitdrogen. Als het goed is, moeten de ribs nu wat kleur hebben gekregen.
- Weer een uurtje later zouden de ribs er goed uit moeten zien, ze moeten een goed roodbruin donker kleurtje hebben. Het vlees moet wat teruggetrokken zijn waardoor de botten zichtbaar worden.
- Doe de ribs nu in een dubbele laag aluminiumfolie, vlees naar beneden dit keer, en doe hier lekker wat marinade bij, zeg 100ml, als je niet genoeg hebt, kun je het ook aanmengen met wat appelsap. Nu gaan we ze doorgaren en zorgen dat ze van het bot afvallen.
- Laat ze nu een uurtje in de folie garen en controleer vervolgens hoe ze zijn. Als je ze van het bot af kan trekken zijn ze goed. Wel voorzichtig en niet helemaal eraf trekken, alleen kijken of het kan! Zo niet, leg ze dan nog even terug en controleer elk kwartier tot half uur weer.
- Als ze klaar zijn maak je een soort bakje van aluminiumfolie waar je de ribs in legt met het vlees weer naar boven. Smeer nu de ribs in met de glaze en laat nog zo’n 5 5 minuten op de BBQ liggen zodat de saus kan karamelliseren en de ribs lekker sticky worden.
Genieten maar!