Basic pulled pork
Dit is de makkelijkste pulled pork die je kan maken, maar o wat is ie toch lekker :-). Er zijn veel varianten van pulled pork, waarbij je hem lang moet marineren, of zelfs injecteren met pekel. Dit zijn vaak recepten die ze op BBQ wedstrijden gebruiken. Deze variant is de makkelijkste van allemaal maar is nog steeds echt ongelooflijk lekker.
Totale tijd:
30 minutes + More than 3 hours
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
Voorbereiding
- Dep de procureur droog met een keukenpapiertje.
- Om te zorgen dat onze rub goed blijft plakken, smeren we hem eerst in met wat mosterd. Met een kwastje gewoon op de buitenkant een laagje aanbrengen zodat er aan alle kanten mosterd zit. Hoeveel je precies nodig hebt, ligt aan de grootte van je procureur. Zelf houd ik het liefst van een beetje zachte honing mosterd, maar doe wat je lekker vindt, de smaak zul je toch niet echt terug proeven.
- Bestrooi de procureur nu rijkelijk met de basic rub en zorg dat alle kanten een goede laag rub hebben.
- Laat de procureur nu even een half uurtje staan zodat je in de tussentijd de BBQ op temperatuur kan brengen en de smaken lekker in kunnen trekken.
Bereiding
- Verwarm de BBQ tot 115 115 °C.
- Leg de procureur indirect op de BBQ (dus niet rechtstreeks boven de kolen, tenzij je er een hitteschild onder hebt) en leg wat stukken hout tussen de kolen zodat het lekker kan roken. Deze keer heb ik een mix van appel en eiken gebruikt.
- We moeten de procureur in eerste instantie tot 70 70 °C kerntemperatuur krijgen en dat duurt ongeveer 5 5 uur, je kan er dus best wat hout op gooien zodat hij in die tijd flink wat rook op kan nemen.
- Als hij de 70 70 °C heeft bereikt, wikkelen we de procureur in aluminiumfolie. De procureur komt nu namelijk in de zogenoemde ‘zone’ of ‘het plateau’. Hierin gaat hij eigenlijk een soort zweten, waardoor de temperatuur in het vlees zakt. Door hem in te pakken in folie versnellen we het proces en is het sneller klaar.
- Nadat hij in de aluminiumfolie tot 88 88 °C is gekomen, wat nog ongeveer 3 3 uur duurt, haal je hem van de BBQ af en laat je hem nog een uurtje rusten. (Of in ieder geval 30 30 minuten als je echt heel veel honger hebt).
- Pak nu bij voorkeur een grote ovenschaal en leg de procureur hierin. Haal de procureur vervolgens uit de folie. Er zit heet vocht in de folie en dat kun je op zo’n manier opvangen en nog lekker door de pulled pork mengen.
- Het laatste wat we moeten doen is de procureur letterlijk uit elkaar trekken (met je handen of 2 2 vorken) en dan kun je eindelijk de goddelijke pulled pork gaan verorberen :-).
In het kort
- Marineer de procureur, 30 30 min intrekken.
- Verwarm BBQ tot 115 115 °C (houd hem hier +/- 5 5 °C).
- Procureur indirect verwarmen, met rook, tot 70 70 °C (+/- 5 5 uur).
- Procureur in aluminiumfolie doorgaren tot 88 88 °C (+/- 3 3 uur).
- Procureur uurtje laten rusten.
- Uit elkaar trekken.