Snelle pulled pork
Als je niet zoveel tijd hebt is dit een (bijna) net zo lekkere versie als de 8 uur variant en is in 3 uurtjes al klaar.
Als je niet zoveel tijd hebt is dit een (bijna) net zo lekkere versie als de 8 uur variant en is in 3 uurtjes al klaar.
Deze worst heb ik gemaakt voor de familiereünie. Als zelfs ‘vegetariërs’ terugkomen voor nóg een worstje… dan weet je dat hij lekker is.
De nieuwste coppa. Deze maakte ik samen met mijn pa, zijn buurman Bas en Marcel. Van tevoren had ik al bedacht dat ik deze keer iets anders wilde doen dan gebruikelijk. Ik wilde iets met bourbon, dus ik trok mijn kruidenkast open en dit is wat ik ervan gemaakt heb.
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Dit is de makkelijkste pulled pork die je kan maken, maar o wat is ie toch lekker :-). Er zijn veel varianten van pulled pork, waarbij je hem lang moet marineren, of zelfs injecteren met pekel. Dit zijn vaak recepten die ze op BBQ wedstrijden gebruiken. Deze variant is de makkelijkste van allemaal maar is nog steeds echt ongelooflijk lekker.
Coppa di Parma met venkel is een heerlijke en onze favoriete variant op de traditionele coppa.
Coppa di Parma, ook wel gewoon “capocollo” genoemd is een Italiaanse rauwe ham gemaakt van de procureur (uitgebeende varkensnek), zoals de naam “capo” (kop) “collo” (nek) al verklapt.
Er zijn veel verschillende soorten coppa’s, maar in allemaal gaat eigenlijk wel wijn en knoflook. In Calabrië maken ze hem met rode peper in andere delen weer met venkel. Dit is de traditionale versie met nootmuskaat, kaneel en jeneverbessen.
Knoflook-venkelworst is van velen die onze worsten proeven toch echt wel de lievelings.
Ook van mijn slager trouwens, die ze mee had op wintersport vakantie en het recept graag wilde hebben zodat hij ze in de winkel kon leggen :-).
Alweer bijna 10 jaar geleden heb ik bij Martijn Schimmel van Vuur&Rook een workshop worst maken gevolgd. Hier leerden we een hele varkensschouder uitbenen en er vervolgens verse worst van te maken.
Halverwege ging buiten de BBQ aan en ging er een stuk van de schouder op, de borstlap, samen met de eerste worsten. Dat aten we op een broodje en we waren meteen verkocht.
De heerlijke volle smaak van die sappige worsten zorgde ervoor dat ik sinds die tijd nooit meer worsten in de winkel heb gekocht. Je kan worsten prima invriezen, dus ik maak tegenwoordig ongeveer 2 keer per jaar een batch zodat ik altijd wel wat worsten in de vriezer heb liggen.
Dit is ons heerlijke braadworst recept. Hij is niet teveel gekruid waardoor hij eigenlijk overal wel goed bijpast, zoals bij de bloemkool, maar ook gewoon lekker op de BBQ.
Ik was samen met mijn vader, broertje Bas en vrouwlief lekkere Appel Calvados Worst aan het maken en we hadden nog wat vlees over. Hiermee wilden we iets nieuws maken… Bas kwam met het idee dat hij iets met kaneel wilde…Dat leek mij een goed idee, dus dook ik de apothekers kast in en zocht wat warme kruiden om er iets lekkers van te maken.
Knoflook moet er zeker in…, ja, daar waren we het allemaal over eens, en dat mag je “best proeven”. Venkel, altijd lekker, kaneel natuurlijk, dat moest wel “doorkomen”. Kruidnagel en piment ook, maar “voorzichtig!” want anders proef je niks anders meer…Beetje voor beetje begon het recept vorm te krijgen.
Toen we uiteindelijk een klein hamburgertje voorproefden waren we het unaniem eens. Dit was een heel erg lekkere worst en er hoefde niks meer aan veranderd te worden. Een zeer geslaagde impro-worst!
We hebben deze worst ook een keer gemaakt met verse (witte) truffel, maar die smaak kwam er niet heel sterk doorheen. Later nog een keer geprobeerd met truffelpasta en truffelkaas en dat werkte perfect! De worst heeft een hele lekkere verfijnde truffelsmaak, niet te sterk, maar precies goed. De verhoudingen truffelpasta en truffelkaas zijn op smaak. Bak dus een klein hamburgertje van het vleesdeeg voor je de worst draait om te proeven of je de verhouding goed vindt, afhankelijk van hoe grote truffel-fan je bent :-).