Chipotle worst
Deze worst heb ik gemaakt voor de familiereünie. Als zelfs ‘vegetariërs’ terugkomen voor nóg een worstje… dan weet je dat hij lekker is.
Deze worst heb ik gemaakt voor de familiereünie. Als zelfs ‘vegetariërs’ terugkomen voor nóg een worstje… dan weet je dat hij lekker is.
De nieuwste coppa. Deze maakte ik samen met mijn pa, zijn buurman Bas en Marcel. Van tevoren had ik al bedacht dat ik deze keer iets anders wilde doen dan gebruikelijk. Ik wilde iets met bourbon, dus ik trok mijn kruidenkast open en dit is wat ik ervan gemaakt heb.
Coppa di Parma uit Calabrie is een traditionele rauwe ham soort gemaakt van de procureur (uitgebeende, varkensnek) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edel schimmel en aromatische mantel.
Als je je zelfgemaakte coppa wilt laten ‘shinen’ is dit een van de betere manieren, met lekkere parmezaan en top balsamico.
Coppa di Parma met venkel is een heerlijke en onze favoriete variant op de traditionele coppa.
Coppa di Parma, ook wel gewoon “capocollo” genoemd is een Italiaanse rauwe ham gemaakt van de procureur (uitgebeende varkensnek), zoals de naam “capo” (kop) “collo” (nek) al verklapt.
Er zijn veel verschillende soorten coppa’s, maar in allemaal gaat eigenlijk wel wijn en knoflook. In Calabrië maken ze hem met rode peper in andere delen weer met venkel. Dit is de traditionale versie met nootmuskaat, kaneel en jeneverbessen.
Pancetta is een traditionele rauwe speksoort gemaakt van de buik (uitgebeende varkensbuik zonder zwoerd) uit Italië en is bekend vanwege zijn witte edelschimmel en aromatische mantel.
Knoflook-venkelworst is van velen die onze worsten proeven toch echt wel de lievelings.
Ook van mijn slager trouwens, die ze mee had op wintersport vakantie en het recept graag wilde hebben zodat hij ze in de winkel kon leggen :-).
Alweer bijna 10 jaar geleden heb ik bij Martijn Schimmel van Vuur&Rook een workshop worst maken gevolgd. Hier leerden we een hele varkensschouder uitbenen en er vervolgens verse worst van te maken.
Halverwege ging buiten de BBQ aan en ging er een stuk van de schouder op, de borstlap, samen met de eerste worsten. Dat aten we op een broodje en we waren meteen verkocht.
De heerlijke volle smaak van die sappige worsten zorgde ervoor dat ik sinds die tijd nooit meer worsten in de winkel heb gekocht. Je kan worsten prima invriezen, dus ik maak tegenwoordig ongeveer 2 keer per jaar een batch zodat ik altijd wel wat worsten in de vriezer heb liggen.
Dit is ons heerlijke braadworst recept. Hij is niet teveel gekruid waardoor hij eigenlijk overal wel goed bijpast, zoals bij de bloemkool, maar ook gewoon lekker op de BBQ.