Ingrediënten voor 1 kg buikspek 1 kg buikspek
- 1 kg 1 kg buikspek met zwoerd
- 100 ml 100 ml ketjap
- 100 ml 100 ml ketchup
- 4 4 tenen knoflook
- 1 1 stengel citroengras
- 1 tl 1 tl korianderpoeder
- 1 tl 1 tl komijnpoeder
- ½ tl ½ tl laos
- 1 1 rode peper (of sambal)
- zout
Marinade
NOTE: De ingrediënten zijn niet afgewogen en op gevoel!
- Begin met de ketjap, voeg hier ketchup aan toe totdat je beiden goed proeft.
- Hak de knoflook fijn, kneus het citroen gras en voeg dit aan de marinade toe.
- Voeg de rest van de kruiden toe en roer tot een lekkere marinade.
- Snijd het buikspek aan de zwoerdkant kruislings in en masseer de marinade aan alle kanten goed in het buikspek.
- Stop het buikspek nu in een ziplock bag, of beter nog in een vacuümzak en laat een nacht in de koelkast marineren (als je geen van beiden hebt kan je het gewoon onder folie in een schaal leggen).
- Halverwege even omdraaien en nogmaals lekker in masseren.
Roken
- Verwarm de bbq voor op 107 107 °C voor indirecte hitte.
- Leg nu het buikspek, indirect, en met het zwoerd naar boven op de BBQ en gooi er wat rookhout bij.
- Laat het buikspek nu langzaam tot 63 63 °C komen (zo’n 1.5 1.5 à 2 2 uur voor een stuk van een kilo), leg het nu nog even direct (boven de kolen) met de zwoerdkant naar beneden totdat het zwoerd knapperig is en de kerntemperatuur tot 65 65 °C gestegen is.