Sbrisolona
Op vakantie in de regio Veneto in Italië waren we uit eten met Marijns oud-collega Giovanni en zijn gezin. Als dessert bestelde hij voor ons deze sbrisolona. Toen de bediening de koek bracht, werd er een grote fles grappa naast gezet. Tot onze verrassing goot Giovanni de grappa over de koek heen! Zelfs als je normaal gesproken geen grappa drinkt, raad ik toch aan om het te proberen. Geloof me, het voegt echt een extra diepte aan de smaak toe. Wel één waarschuwing: als je deze koek eenmaal begint te eten, kun je niet meer stoppen ;-).
Totale tijd:
45 minuten + 4 uur wachten + 45 minutes
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 1 grote koek (ca 10 personen) 1 grote koek (ca 10 personen)
- 200 gr 200 gr ongezouten roomboter
- 200 gr 200 gr bloem type 00 of patentbloem
- 200 gr 200 gr gemalen amandelmeel
- 100 gr 100 gr fijne polenta (maismeel)
- 10 gr 10 gr bakpoeder
- 200 gr 200 gr suiker
- 2 gr 2 gr zout
- 1 1 vanillestokje
- 100 gr 100 gr ei (dit zijn er ongeveer 2 2)
- 40 gr 40 gr bruine amandelen
- 30 gr 30 gr grappa plus extra voor bij het serveren
Benodigdheden:
- een grove zeef of rooster
- een lage taartvorm
Bereiding
- Laat de boter op kamertemperatuur komen.
- Hak de amandelen grof.
- Doe de bloem, amandelmeel, polenta, bakpoeder, suiker en zout samen in een kom. Keer de kom om op je werkblad en maak een kuil in het midden.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met de boter en eieren toe aan de kuil in het deeg.
- Nu ga je de droge en natte ingrediënten mengen. Maar pas op dat je ‘dijk’ van bloem niet doorbreekt!
- Als de ingrediënten redelijk samen gekomen zijn, voeg je nog de amandelen en grappa toe. Kneed het tot een samenhangend geheel. Je hoeft dus niet lang door te kneden, zodra het een homogene massa is, ben je klaar!
- Bekleed een bakplaatje of ovenschaal met bakpapier. Maak een plak van ongeveer 1 cm 1 cm dik van het deeg op de bakplaat en schuif dit 4 4 uur in de vriezer.
- Verwarm na 4 4 uur de oven voor op 170 170 °C en bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier.
- Haal het deeg uit de vriezer. Leg de grove zeef of rooster boven een kom en duw hier stuk voor stuk het deeg door. Het doel is dat je grove kruimels krijgt van verschillende grootte. Als je geen grove zeef hebt, ga het dan vooral niet met een fijnmazige proberen! Verkruimel het deeg dan liever met je handen.
- Spreid de kruimels uit in de taartvorm tot een laag van 1 1 à 1.5 cm 1.5 cm dik. Niet aandrukken!
- Bak de koek 45 45 minuten in de oven tot mooi goudbruin. Hoewel hij warm ook heerlijk is, wordt hij wel nog brosser als je hem eerst laat afkoelen voor het serveren (als je de verleiding kunt weerstaan :-) ).
- De traditie wil dat je voor het serveren gewoon een flinke klap op de koek moet geven, zodat hij uiteenvalt in stukken van verschillende grootte en iedereen gewoon kan pakken wat hij wil. Niet gaan hannessen met schoteltjes en keurig gesneden stukjes dus :-) Giet er een beetje grappa over en geniet!