Gesuikerde ricotta-muffins
Ik had een tijdje geleden ricotta nodig in een recept, maar ja, daarna zat ik nog met een driekwart vol bakje… Weggooien is zonde, maar wat doe je er dan mee? Ik heb de oplossing gevonden: deze muffins maken! Door de ricotta blijven ze heerlijk zacht vanbinnen. Ze hebben een vrij neutrale vanillesmaak, dus je kunt zelf experimenteren met verschillende toppings.
Totale tijd:
20 minuten + 20 minutes
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 12 muffins 12 muffins
- 270 gr 270 gr patentbloem
- ½ tl ½ tl bakpoeder
- ½ tl ½ tl baking soda
- ¼ tl ¼ tl zout
- 113 gr 113 gr zachte ongezouten roomboter
- 200 gr 200 gr suiker plus extra om te bestrooien
- sap en rasp van 1 1 citroen
- 175 gr 175 gr ricotta
- 1 1 ei
- ½ tl ½ tl vanille-extract
Bereiding
- Leg de roomboter buiten de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de oven voor op 180 180 °C.
- Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een mengkom.
- Neem een beslagkom en mix de zachte boter met de suiker en de citroenrasp (NB: nog niet het sap!) tot het luchtig is.
- Mix nu de ricotta erdoor en als die helemaal opgenomen is, het ei, het citroensap en de vanille-extract.
- Spatel het bloemmengsel door het beslag.
- Vet een muffinvorm in en vul de vormpjes voor 3/4. Strooi er nog wat suiker overheen en bak 20 20 minuten in de oven, tot een satéprikker er schoon uit komt.