Spaghetti alle vongole
Siracusa, Sicilië. Het is zondag en verlaten, een beetje teleurgesteld lopen we terug naar de auto. Op een hoek zien we een klein restaurant met terras met uitzicht op de zee. TL-verlichting, plastic tafels, Italiaanse families… dat moet goed zijn…
De ober komt: “Pronto?”, “Sì, le vongóle per favore”, maar hij kijkt me aan of ik Chinees praat.. dus ik wijs het aan: “vongóle”, hij: “Ah! Vóngole! Sì!”.
Even later komt de pasta, simpel, pure smaken, het ziltige van de zee, de knoflook, het pepertje, wijntje erbij, uitzicht op zee… de hele dag was weer goed, en als ik nog niet verliefd was op dit recept was ik het nu wel.
Totale tijd:
5 - 15 minutes + 15 minutes
Kookmethode:
Koken
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- netje vongole
- 500 gr 500 gr spaghetti
- 1 1 rode peper
- 2 2 teentjes knoflook
- 1 1 doosje peterselie
- 1 1 glas witte wijn
- olijfolie
- zwarte peper
Bereiding
- Leg de vongole 2 2 uur van tevoren in een bak zout water. Echt flink zout, 70g/liter, het moet als de zee smaken. De vongole zullen zich gaan wassen, dus je zal ze open zien gaan en wat luchtbelletjes zien, dit is wat je wilt.
- Controleer nu of de vongole goed zijn. Als ze open blijven staan dan zijn ze dood en wil je ze niet meer eten. Dus controleer of ze dicht zijn. Mocht er eentje open staan, omdat hij zich aan het wassen was, tik de schelp dan tegen de rand van de gootsteen, als hij leeft zal hij dichtgaan, dan is hij nog goed. Is hij kapot of blijft hij open, gooi hem dan weg.
- Zet nu de spaghetti op en kook al dente.
- Snijd de rode peper in ringetjes, de knoflook in plakjes en hak de peterselie grof.
- Fruit de rode peper en knoflook in olijfolie.
- Doe nu de wijn erbij en laat de alcohol even verdampen.
- Voeg de vongole toe en laat met de deksel erop 5 5 minuutjes koken, totdat alle schelpen open staan.
- Schep dan de vongole eruit en laat de saus even inkoken.
- Breng de saus op smaak met zwarte peper en eventueel zout, maar meestal is zout niet nodig omdat de vongole al genoeg zout afgeven.
- Voeg de spaghetti, vongole en peterselie aan de saus toe en roer door.