Venkelbrood
Podere Cerala, Toscane. We krijgen een potje venkelzaad uit eigen tuin mee. Een week later bij een volgende accomodatie maken we dit brood in hun houtoven. De eigenaren zijn lyrics, zulk lekker brood hadden ze nog nooit gegegeten!
Totale tijd:
30 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
BBQ
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 450 gr 450 gr tarwebloem
- 1 tl 1 tl zout
- 1 el 1 el kristalsuiker
- 7 gr 7 gr gist
- 1 el 1 el venkelzaad, gekneusd
- 280 gr 280 gr lauw water
- 30 gr 30 gr gezouten boter, gesmolten
- 1 1 eiwit
- olijfolie
Bereiding
- Doe de bloem in een kom en meng hier eerst het zout doorheen en daarna de suiker, het gist en ½ tl ½ tl gekneusd venkelzaad. Als gist direct in aanraking komt met het zout kan het dood gaan, als je eerst het zout erdoorheen mengt loop je dat risico niet.
- Voeg nu het water en de gesmolten boter toe en kneed zo’n 10 10 minuten (met de hand), of met de machine (minder lang) tot een mooi glad deeg.
- Leg het deeg nu in een ingevette kom en laat met een natte theedoek - of badmuts - erover heen rusten totdat het deeg twee keer zo groot is geworden, afhankelijk van de temperaturen ongeveer 1.5 1.5 uur.
- Druk nu op een licht bebloemd werkblad de lucht uit het deeg en vorm het brood.
- Leg het brood nu op een bakpapiertje, smeer de bovenkant van het brood licht in met olie, dek af met huishoudfolie en laat nog 45 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 220 °C.
- Klop nu het eiwit met een snuf grof zout los en smeer de bovenkant van het brood hiermee in.
- Strooi het venkelzaad over het brood en snijd met een scheermesje (of scherp mes) een snee in de bovenkant van het brood. Deze gaat mooi openstaan bij het bakken wat er niet alleen mooi uit ziet, maar de krokante stukjes smaken ook nog eens super lekker!
- Doe het brood in de oven en spuit met een planten spuit wat water in de oven, hierdoor krijgt het brood een mooiere korst.
- Bak het brood in de oven op 220 220 °C voor 20 20 minuten, zet de oven daarna op 180 180 °C en bak voor nog eens 10 10 minuten.