Bloemkool met bechamelsaus
Oer-Hollandse bloemkool met bechamelsaus. Vroeger was dit samen met spaghetti bolognese mijn favoriete avondeten, maar nog steeds kan ik hier erg van genieten, zeker met een goede braadworst erbij.
Totale tijd:
5 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Koken
Ingrediënten voor 4 personen 4 personen
- 1 1 bloemkool
- 1 kg 1 kg beetje kruimig of vastkokende aardappelen
- 4 4 braadworsten
Voor de bechamelsaus:
Bereiding
- Schil indien gewenst de aardappelen, snijd in flinke stukken zodat ze gelijkmatig garen en kook ze gaar.
- Snijd de bloemkool in stronkjes en kook gaar in een andere pan.
- Bak de worst in een koekenpan in een mix van boter en olijfolie op middellaag vuur bruin en gaar.
- Maak ondertussen de bechamelsaus.
De bechamelsaus
Bechamel is een saus op basis van een roux, dat is een mengsel van gelijke delen boter en bloem die je met vocht tot een saus maakt.
- Smelt de boter op laag vuur en laat niet bruin worden, want dan wordt de saus notig.
- Voeg nu de bloem toe en roer een minuutje op laag vuur zodat de bloem gaar kan worden.
- Nu gaan we rustig en al roerend de melk toevoegen. Als je dat te snel doet, krijg je klonten, dus rustig aan meer melk toevoegen als het vorige opgenomen is.
- Breng de saus aan de kook.
- Voeg nu de kaas toe, roer door totdat de kaas gesmolten is.
- Laat de saus een paar minuutjes zachtjes koken, hij zal dan nog wat dikker worden.
- Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
- Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Hij mag lekker dik zijn!
- Wanneer de aardappelen en bloemkool gaar zijn, beiden afgieten en lekker gaan eten.