Brioche broodjes
Een aantal jaar geleden waren we op vakantie in Puglia en ondanks dat het al september was, hadden we heel warm weer. In het prachtige stadje Trani ontdekte we een koffietentje waar we konden ontbijten met een briochebroodje met yoghurtijs. Geloof me, een beter ontbijt kun je je niet wensen in de hitte! Maar deze briochebroodjes kun je ook prima hartig beleggen of als voorgerechtje besmeren met wat roomboter.
Totale tijd:
15 minutes + 3 Hour
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 10 kleine broodjes 10 kleine broodjes
Het voordeeg:
- 50 gr 50 gr patentbloem
- 25 gr 25 gr verse gist
- ½ tl ½ tl suiker
- 3 el 3 el lauw water
Het deeg:
- 200 gr 200 gr patentbloem
- 25 gr 25 gr poedersuiker
- 5 gr 5 gr zout
- 200 gr 200 gr zachte roomboter
- 3 3 eieren
- paneermeel
Het voordeeg
- Haal de roomboter voor het deeg alvast uit de koelkast zodat dit zacht kan worden.
- Begin nu aan het voordeeg. Zeef de bloem in een kom.
- Meng de gist met de suiker in het lauwe water tot het is opgelost. Meng met de bloem en roer goed.
- Laat het voordeeg op een warme plaats rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
Het briochedeeg
- Zeef de bloem met de poedersuiker in een kom. Voeg het zout toe, snijd de zachte boter in kleine stukjes en klop door de bloem.
- Klop een voor een de eieren erdoor tot ze goed zijn opgenomen.
- Voeg nu het gerezen voordeeg toe. Kneed het deeg in een mixer of keukenmachine ongeveer 5 5 minuten, eerst op de laagste stand en dan op de hoogste, tot een glad deeg.
- Als je helemaal fancy wilt gaan, kun je natuurlijk briochevormpjes kopen, maar muffinvormpjes gaan ook prima. Vet deze in en bestrooi ze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel eruit.
- Vul de vormpjes voor de helft met deeg en dek toe. Laat nogmaals rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor tot 200 200 °C.
- Bak de broodjes in ongeveer 15 15 minuten af. Controleer ze na 10 10 minuten of ze niet te hard gaan.