Portobelloburger met blauwe kaas
Deze vegetarische hamburgers vragen wat voorbereiding, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit in smaak! Wij vinden 1 burger een beetje weinig voor het avondeten maar 2 wel weer veel. Daarom is dit recept voor 3 burgers met 2 broodjes, de derde burger kun je delen zonder broodje.
Totale tijd:
60 minutes + 10 minutes
Kookmethode:
BBQ, Grillen
Ingrediënten voor 3 burgers, 2 personen 3 burgers, 2 personen
Voor de burgers:
- 2 el 2 el olijfolie
- 2 2 bosuitjes
- 300 gr 300 gr portobellopaddenstoelen
- 1 1 teen knoflook
- ½ el ½ el boter
- 40 gr 40 gr oud zuurdesembrood
- 150 ml 150 ml Sweet & Smokey Barbecuesaus
- 1 1 ei
- 60 gr 60 gr romige blauwe kaas
- 2 2 tijgerbollen
- halvarine
- 5 5 stengels bieslook
- peper, zout
Voor de uien:
- 1 1 ui
- ½ el ½ el rode wijnazijn
- 1 el 1 el boter
De burgers
- Verhit een grillpan op hoog vuur. Giet ondertussen de olijfolie in een ruime plastic zak en voeg zout en peper toe.
- Gril de bosuitjes rondom, ze mogen een beetje zwart worden.
- Doe ze in de plastic zak en wrijf de olie goed rondom de uien. Laat 20 20 minuten afgesloten in de zak zitten zodat ze in hun eigen warmte stomen.
- Snijd de portobello’s in blokjes van ½ ½ cm. Verhit een koekenpan met olijfolie op hoog vuur en bak 10 10 minuten.
- Haal ondertussen de bosui uit de zak en snijd in ringetjes. Hak ook de teen knoflook fijn. Draai het vuur van de koekenpan lager en voeg ½ el ½ el boter, de bosui en de knoflook toe aan de portobelloblokjes. Bak nog een paar minuten, zet het vuur uit en laat afkoelen.
- Terwijl dit afkoelt, verkruimel je het brood. Voeg samen met de barbecuesaus en het ei toe aan het afgekoelde mengsel en breng op smaak met peper en zout.
- Maak van het mengsel drie burgers en zet minimaal een uur in de koelkast. Dan wordt het mengsel steviger en kun je ze straks makkelijker bakken.
De uien
- Intussen gaan we de ui karamelliseren. Pel de ui, snijd door de helft en snijd de helften in halve ringen.
- Leg de uienringen met 1 el 1 el boter in een koude koekenpan en verwarm op zacht vuur. Bak de ui 30 30 tot 40 40 minuten zachtjes en schep regelmatig om, ze mogen niet bruin worden.
- Zet het vuur hoger, giet de rode wijnazijn erbij en bak tot de wijn volledig ingekookt is. Zet de pan weg.
De bereiding
- Verwarm de oven voor op de grillstand op 180 180 °C.
- Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie op middelhoog vuur en bak de burgers tot ze aan beide kanten een knapperig korstje hebben. Leg ze in een ovenschaal en bak ze nog 5 5 minuten in de oven.
- Snijd de tijgerbollen doormidden en smeer de halvarine op beide helften. Leg in de oven. Leg nu ook de blauwe kaas op de burgers in de ovenschaal. Laat de broodjes bruin worden en de blauwe kaas smelten.
- Haal de burgers en broodjes uit de oven. Leg de burger op de onderste helft van de tijgerbol, schep er gekaramelliseerde uienringen op en knip de stengels bieslook erover. Leg de bovenste helft van de bol erop en eet smakelijk!