Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 750 gr 750 gr zoete aardappel
- 1.5 el 1.5 el chiliolie (of olijfolie met chilipoeder of cayennepeper, net wat je in huis hebt)
Voor de garnering:
- 3 3 tomaten
- 1 1 rode ui
- ½ ½ bosje platte peterselie
- 75 gr 75 gr feta
- 3 el 3 el zure room
Voor de guacamole:
- 2 2 avocado's
- sap van 1 1 citroen
- 2 tl 2 tl komijnpoeder
- zout
- peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 220 °C.
- Boen de zoete aardappels schoon onder de kraan. Je hoeft ze dus niet te schillen!
- Snijd de zoete aardappels in plakken en de plakken in frieten van 1 cm 1 cm dik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de frieten goed uit. Besprenkel de frieten met chiliolie en zout en tos ze om, zodat ze goed bedekt raken. Geen chiliolie in huis? Geen punt, je kunt ze ook besprenkelen met olijfolie en chilipoeder of cayennepeper. Het gaat erom dat de frieten een pittige kick krijgen.
- Bak de zoete aardappel frieten 35 35 minuten in de oven. Schep ze halverwege nog een keer om. Je wilt dat de frieten zo knapperig mogelijk worden, zonder aan te branden.
- Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en snipper de rode ui. Hak de peterselie fijn.
- Als de frieten bijna gaar zijn, maak je de guacamole. Doe dit niet te vroeg, want dan verkleurt de avocado alleen maar. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd dit in kleine blokjes en doe in een kom met het sap van de citroen, komijnpoeder en zout en peper naar smaak. Tip: voeg eerst ¾ ¾ van het sap van de citroen toe en niet in één keer alles. Je kunt altijd later nog sap toevoegen, maar eruit halen kan niet meer.
- Prak de avocado fijn en roer goed om met het sap, de komijn en het zout en peper. Of gebruik een staafmixer.
- Haal de zoete aardappel frieten uit de oven en doe in een schaal. Verspreid de tomaten en rode ui erover. Verkruimel de feta en lepel de guacamole en zure room over de frieten. Strooi als laatste de fijngehakte peterselie erover. Eet smakelijk!