Beef Wellington
Geïnspireerd door Masterchef USA S6E9, waar ze allemaal de beef wellington van Gordon Ramseay na moesten maken, hier onze versie.
Totale tijd:
1 hour + 30 minutes
Kookmethode:
Oven, Bakken
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 400 gr 400 gr ossenhaas
- 250 gr 250 gr kastanjechampignons or portobello
- 1 1 takje tijm
- 250 gr 250 gr bladerdeeg
- 4 4 plakken parmaham
- 1 1 eigeel
- mosterd
- zout
- peper
- bloem
- water
Bereiding
- Wikkel de ossenhaas in 3 3 strakke lagen vershoudfolie tot een rollade en laat het een nacht in de koelkast staan zodat hij wat voor kan vormen. Haal hem een uur voordat je gaat beginnen eruit, zodat hij op kamer temperatuur kan komen.
- Begin met snijden van de champignons met wat peper en zout in de keukenmachine tot een “duxelle” (pasta).
- Verhit de oven voor op 200 200 °C.
- Stop de duxelle, zonder olie of boter, in een anti-aanbak pan en bak dit op hoog vuur totdat het water is verdampt. Laat afkoelen op een bord.
- Verhit nu een koekenpan en bak de ossenhaas met peper en zout heel kort bruin aan alle kanten, het doel is niet het garen van de ossenhaas maar alleen het aanbruinen. Anders wordt hij in de oven straks veel te gaar.
- Leg nu twee lagen huishoud folie neer, en leg hier de plakjes parmaham op, naast elkaar met een klein beetje overlap.
- Smeer nu de duxelle op de parma ham en leg hier vervolgens de ossenhaas op.
- Rol het strak op, en zorg dat de parma ham de hele ossenhaas bedekt aan alle kanten.
- Zet het 15 15 minuten in de koelkast zodat het weer zijn vorm kan behouden.
- Rol het bladerdeeg uit (bij de AH hebben ze in de vers koeling grote rollen bladerdeeg, ideaal) tot een groote die de ossenhaas kan omvatten en leg de ossenhaas in het midden.
- Smeer het eigeel rondom en vouw het bladerdeeg dicht, en maak een mooi pakketje. Snijdt het overtollige bladerdeeg weg.
- Kerf het bladerdeeg diagonaal in voor het visuele effect.
- Bestrijk het bladerdeeg nu nogmaals met eigeel en zet in de oven tot het de ossenhaas rose is en het bladerdeeg goud.
- Hoe lang is erg afhankelijk van de dikte van de ossenhaas, maar ik heb hem zo’n 15 15 minuten gedaan op 200 200 °C. Dit was eigenlijk net iets te kort, dus misschien is het beter om toch 20 20 minuten te doen, of eventueel iets langer en iets lager. Maar dit is allemaal erg afhankelijk van je vlees, een thermometer kan hierbij helpen.
- Als het bladerdeeg al bruin is maar je vlees nog niet gaar, kan je altijd de oven even open houden, zodat de temperatuur iets daalt, oven uit en nog even door laten garen bv.