Gehaktbroodjes met eigengemaakte knoflooksaus
Gehaktbroodjes met eigengemaakte knoflooksaus.
Totale tijd:
30 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Oven
Ingrediënten voor 3 personen 3 personen
Ingrediënten voor het deeg:
- 350 gr 350 gr patentbloem
- 6 gr 6 gr gedroogde gist
- 10 gr 10 gr suiker
- 5 gr 5 gr zout
- 50 ml 50 ml zonnebloemolie
- 190 ml 190 ml melk
Ingrediënten voor de vulling:
- 350 gr 350 gr rundergehakt
- 5 gr 5 gr zout
- 2 gr 2 gr versgemalen zwarte peper
- 3 gr 3 gr komijnpoeder
- 2 gr 2 gr turmeric
- 3 gr 3 gr uipoeder
- 3 gr 3 gr paprikapoeder
- 2 gr 2 gr gemberpoeder
- olijfolie om te bakken
- 1 1 ui
- 1 1 teen knoflook
- 100 gr 100 gr champignons
- ½ ½ rode paprika
- 10 gr 10 gr verse koriander
- 1 el 1 el sambal (of meer, naar smaak)
- cheddar
Ingrediënten voor de knoflooksaus:
- 100 gr 100 gr crème fraîche
- 40 gr 40 gr frietsaus of mayonaise
- 2 2 teentjes knoflook
- 10 gr 10 gr verse peterselie
- 2 gr 2 gr zout
- 2 gr 2 gr versgemalen zwarte peper
Ingrediënten voor de garnering:
Het deeg
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit 5 5 à 10 10 minuten in de keukenmachine (10 10 à 15 15 minuten met de hand). Het deeg moet nog een beetje plakkerig blijven. Dek het deeg af en laat het op een warme plek een uur rijzen of tot het in omvang verdubbeld is.
De vulling
- Doe het gehakt in een kom en meng met alle kruiden van zout t/m gemberpoeder. Het lijkt misschien te veel precisiewerk om dit allemaal af te wegen, maar ik moet zeggen, deze verhouding gaf wel de perfecte mix.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt gaar. Snijd intussen de groentes en koriander klein.
- Haal het gehakt uit de pan, voeg indien nodig nog wat nieuwe olijfolie toe en bak de groentes zacht. Voeg daarna het gehakt weer toe en de sambal. Bak nog even mee, haal van het vuur en laat helemaal afkoelen.
De knoflooksaus
- Meng de crème fraiche met de frietsaus.
- Knijp de teentjes knoflook fijn en hak de peterselie fijn.
- Meg door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Let op: hoe eerder je de knoflooksaus maakt, hoe meer de knoflooksmaak erin trekt. Wees gewaarschuwd ;-).
De bollen
- Als het deeg is verdubbeld in omvang, haal je het uit de kom en verdeel je het in 10 10 stukken van 60 gr 60 gr per stuk.
- Rol hier bolletjes van. Druk plat en rol uit tot rondjes.
- Nu gaan we vullen. Leg op elk rondje een plak cheddar kaas, 1 tl 1 tl knoflooksaus en ongeveer 40 gr 40 gr van het gehaktmengsel. Vouw de rondjes dicht en rol er weer bolletjes van. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk met het eigeel en strooi er sesamzaadjes op. Laat de bollen opnieuw rijzen, voor een half uur of tot ze in omvang verdubbeld zijn.
- Verwarm de oven voor op 200 200 °C. Bak de broodjes 10-12 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Eet met de overgebleven knoflooksaus.