Mediterraanse zeebaars uit de oven
Ondanks dat ons land aan zee ligt, staan Nederlanders niet bekend als grote viseters. Daar komt met dit recept geheid verandering in!
Totale tijd:
15 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Bakken
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 2 2 zeebaarsfilets (of andere stevige witvis)
- 1 1 kleine venkel
- ½ ½ rode ui
- 4 4 tenen knoflook
- 200 gr 200 gr cherrytomaten
- 6 6 takjes tijm
- 250 gr 250 gr romatomaten
- 120 ml 120 ml rode wijn
- 1.5 tl 1.5 tl suiker
- 1 el 1 el rode wijnazijn
- 70 gr 70 gr kalamata olijven
- 2 el 2 el kappertjes
- olijfolie
- zout
- peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 200 °C.
- Snijd de stengels en het kontje van de venkel. Bewaar de groene sprietjes. Snijd de venkel door de helft en haal het harde hart eruit. Snijd nu in dunne plakken (gebruik een mandoline als je die hebt).
- Pel de rode ui en snijd in ringen. Hak de tenen knoflook fijn. Prik de cherrytomaten in met een vork (goede agressieregulatie… ;-) ).
- Doe de groenten in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schep om met 2 el 2 el olijfolie. Leg de takjes tijm er bovenop en zet 20 20 minuten in de oven.
- Bereid intussen de tomatensaus. Snijd hiervoor de romatomaten in blokjes, doe in een steelpan en prak fijn met een pureestamper. Giet de wijn en de suiker erbij en roer door. Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat 2 2 minuutjes pruttelen, haal van het vuur en voeg de rode wijnazijn en een beetje zout en peper toe.
- Halveer de olijven en ontpit ze.
- Smeer de visfilets in met een klein beetje olijfolie en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper.
- Haal de ovenschaal uit de oven en giet de tomatensaus eroverheen. Strooi de olijven en kappertjes erover. Druk de filets in de saus zodat ze er nog net boven uitsteken.
- Zet de schaal nog 10 10 minuten in de oven. Bestrooi met het achtergehouden venkelgroen en serveer met brood of met aardappelen uit de oven.