Risotto met paddenstoelen en truffel
Een van de lekkerste risotto’s hadden ze bij La Locanda in Heiloo, waar ze met een hele parmezaan aan je tafel kwamen en daar je truffelrisotto doorheen schepten. De kaas smolt door de warme risotto en met een grote lepel schepten ze vervolgens de ristto weer op je bord, vergezeld met hele grote krullen warme parmezaan… Helaas bestaat dit restaurant niet meer. Mocht je een hele parmezaan hebben liggen… dan weet je hoe je hem moet serveren ;-).
Totale tijd:
5 minutes + 30 minutes
Kookmethode:
Stoven
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 1 1 ui
- 1.5 1.5 stengel bleekselderij
- ½ liter ½ liter bospaddenstoelenbouillon
- bospaddenstoelen, cantharellen of andere paddenstoelen
- 150 gr 150 gr risottorijst
- 1 1 glas witte wijn
- truffelolie
- parmezaan
- zout en peper
Bereiding
- Snijd de ui en evenveel bleekselderij in hele fijne blokjes.
- Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat op laag vuur de ui en bleekselderij 10 10 minuten fruiten in olijfolie, zonder te laten verkleuren.
- Zet ondertussen de bouillon op en snijd de paddenstoelen in redelijk forse stukken, ze moeten wel wat bite behouden.
- Als de ui en bleekselderij gefruit zijn de risottorijst toevoegen, het vuur op maximaal zetten en onder goed roeren even aanzetten tot ze glazig worden.
- Vervolgens de wijn toevoegen en blijven roeren totdat deze bijna helemaal opgenomen is.
- Voeg nu een soeplepel bouillon toe en blijf roeren. Wanneer deze bijna opgenomen is, voeg je de volgende lepel bouillon toe en roer je weer tot deze bijna opgenomen is. Zo ga je door totdat de risotto bijna gaar is, wat ongeveer 15 15 à 20 20 minuten duurt. In het restaurant, waar we een workshop hebben gevolgt en de befaamde risotto gemaakt hebben roeren ze overigens niet. Daar hebben ze niet genoeg handen voor, dus die gooien er gewoon meer bouillon per keer bij en roeren niet constant maar nog wel regelmatig.
- Bak of gril nu de paddenstoelen tot ze bijna gaar zijn en voeg deze aan de rijst toe wanneer deze gaar is.
- Zet het vuur van de risotto uit.
- Roer flink wat parmezaan door de risotto, breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout en maak het af met een heel klein scheutje truffelolie.