Spruitjesenveloppen
Voor mij (Jenny) is dit recept echt jeugdsentiment. Toen ik deze foto in de familie-appgroep deelde, stuurde mijn zus dan ook meteen: “Oooooohhh spruitjesenveloppen!! Weet je hoe lang ik die al niet heb gegeten?!?!”. Let wel op: als ze net uit de oven komen, is de vulling loeiheet.
Totale tijd:
40 minutes + 20 minutes
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 500 gr 500 gr spruitjes
- 300 gr 300 gr rundergehakt
- 30 gr 30 gr boter
- 30 gr 30 gr bloem
- 300 ml 300 ml halfvolle melk
- vers geraspte nootmuskaat
- 6 6 à 8 8 velletjes diepvries bladerdeeg (afhankelijk van hoe grote eter je bent)
- 1 1 losgeklopt ei
- zout
- peper
Bereiding
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 180 180 °C.
- Haal de vellen bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
- Bereid ondertussen de vulling. Snijd de kontjes van de spruiten af. Afhankelijk van de grootte, kun je ze halveren of met je mes een kruis kerven in het hardere onderste deel. Dan koken ze gelijkmatiger gaar. Kook de spruitjes beetgaar.
- Maak nu een bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak dit een minuutje gaar. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe, blijf goed roeren met een garde anders krijg je klontjes. Laat de saus 10 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Bak het gehakt rul. Meng het gehakt met de spruitjes en bechamelsaus en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de velletjes bladerdeeg voor de bodem hierop. Je kunt ze een heel klein beetje uitrekken, maar doe dit vooral niet te veel want dan wordt het te dun. Schep een flinke schep vulling op elk bodemvelletje, maak de randjes vochtig met wat water en dek de pakketjes af met de overige velletjes bladerdeeg. Voor het mooie kun je de randen nog aandrukken met een vork.
- Bestrijk de pakketjes met het losgeklopte ei en bak ze in de oven tot ze mooi goudgeel zijn.