Risotto met coppa en groene asperges
Als je dan een recept voor eigengemaakte coppa di Parma hebt, moet je natuurlijk ook wel een recept hebben waarin je die coppa gebruikt. Dat is deze risotto. Als het niet het seizoen is voor asperges, kun je ook sperziebonen of haricots verts gebruiken.
Totale tijd:
5 min + 30 minutes
Kookmethode:
Koken
Ingrediënten voor 2 personen 2 personen
- 2 2 sjalotten
- 2 2 teentjes knoflook
- 500 ml 500 ml kippenbouillon
- 150 gr 150 gr risottorijst
- 100 ml 100 ml witte wijn
- 16 16 groene asperges
- klont boter
- 100 gr 100 gr parmezaan
- 1 el 1 el kookroom
- 100 gr 100 gr coppa di parma traditionale (of andere variant, met venkel bijvoorbeeld)
- 3 el 3 el platte peterselie
- 1 1 limoen
- een handje basilicum
- zout
- peper
Bereiding
- Snipper de sjalotten en knoflook zo fijn mogelijk.
- Verwarm een scheut olijfolie in een pan en stoof de sjalotten en knoflook 10 10 minuten op laag vuur glazig. Ze mogen niet bruin worden!
- Verwarm intussen de kippenbouillon.
- Voeg de risottorijst toe aan de sjalot en knoflook en bak kort aan tot hij begint te ‘poppen’. Blus af met de witte wijn en roer goed door tot de wijn volledig opgenomen is.
- Voeg nu telkens een soeplepel bouillon toe, laat zachtjes koken en roer tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Blijf zo doorgaan tot de risotto gaar is maar nog wel bite heeft.
- Snijd intussen de bruine uiteindes van de asperges. Kook de asperges zo’n 5 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de risotto in gezouten water met een klont boter beetgaar. Giet af en houd warm. Let op: de asperges garen nog door als je ze warm houdt, dus houd hier rekening mee qua kooktijd.
- Als de risotto zo goed als gaar is, draai je het vuur uit en rasp je de parmezaanse kaas erover. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Klop de kookroom op en roer de kaas, olie en room door de risotto.
- Hak de peterselie grof en scheur de basilicum en de coppa di Parma in stukken. Rasp de schil van de limoen boven de risotto. Meng de kruiden, ham, gekookte asperges en limoenrasp door de risotto en breng op smaak met peper (en wellicht met zout, maar met de bouillon en kaas erdoor zou ik eerst even proeven of dat nog nodig is).